„Украинците използват планиращи бомби, произведени в САЩ, докато руснаците използват свои собствени.

Тези оръжия са нови за украинския конфликт и засега руснаците печелят битката с планиращите бомби. Самите украинци нарекоха руските планиращи бомби изключителна заплаха", пише китайското обществено-политическо онлайн издание Asia Times .

Съединените щати са доставили на Украйна два различни типа планиращи планирани бомби: GLSDB, наземна бомба с малък диаметър и JDAM-ER, съвместно с боеприпаси за пряка атака с разширен обсег.

Русия отговори с два типа точни планиращи бомби: Гром-Э 2 и УПАБ – 1500 Б-Э.

Доставените от САЩ оръжия се оказаха неефективни и вече бяха прихванати от руснаците.

Руският "Гром – Э 2" беше изправен пред механични или електронни неизправности. Но с УПАБ -1500 Б се оказа съвсем различно: той се показа ефективен и надежден дори при ограничената засега употреба. Украйна все още не е успяла нито да потисне, нито да свали нито една бомба УПАБ, отбелязва авторът на статията Стивън Браян.

„Американската JDAM-ER, която сега се използва в Украйна, е комплект, който се прикрепя към обикновена неуправляема бомба. Той включва пакет за насочване, който се състои от GPS приемник и инерционна навигационна система, пакет за управление и аеродинамични плоскости за управление, които позволяват на бомбата да планира и маневрира.

Контролният пакет получава команди от изстрелващия самолет, но тъй като е далеч от целта, информацията за местоположението му трябва да се заложи в JDAM или предварително преди излитане, или тя да се води от дрон.

JDAM-ER не е подходящ за борба с движещи се цели. Освен това бомбата има уязвимости поради връзката за данни и GPS. Руснаците твърдят, че успешно са заглушили ракети JDAM, изстреляни от украински самолети, и това твърдение е подкрепено от „изтеклите“ американски секретни документи“, се казва в статията.

Ако GPS сигналът е заглушен, бомбата за планиране превключва изцяло към бордова навигация. Инерциалните навигационни системи с ниско ниво (INS) трябва постоянно да се актуализират, за да поддържат точност.

Комплектите JDAM се монтират на бомби с различни размери - 225-килограмови или 450-килограмови. Те могат да достигнат голям обсег, при условие че самолетът, който я изстрелва, лети над 10 500 метра височина.

Само надморската височина обаче не е достатъчна: за да може JDAM да получи скоростта, необходима за достигане на целта, самолетът трябва да е в хоризонтален полет и да работи на максимална скорост. Уви, от всички украински ВВС само МиГ-29 може да работи на максимално ниво.

Когато се стартира от платформа с по-малки възможности, обхватът на JDAM ще бъде значително намален. Тъй като руските войски използват усъвършенствани С-300 и няколко С-400 в Украйна, те могат да свалят украински самолети със зенитни ракети или дори директно в бойни действия. Това не позволява на украинските пилоти да се приближават на достатъчно разстояние до вражеските цели.

Американската наземна бомба с малък диаметър (GLSDB) има бойна глава с тегло 115 килограма. Може да бъде изстреляна от HIMARS или други ракетни системи за залпов огън (MLRS).

GLDSB има същите уязвимости като JDAM, но предимството му е, че изстрелването от маневрена платформа като HIMARS затруднява откриването му от руската артилерия или самолети. Декларираният обхват на GLSDB е 150 километра.

Руската планираща бомба УПАБ -1500Б-Э използва руската система ГЛОНАСС и инерционна система за насочване. На 24 март група от десет Су-35 изстреляха УПАБ по цели в Сумска област на Украйна. Колко бомби са хвърлени общо не е ясно, но системата е проработила.

Може би най-показателната демонстрация на способности се случи на 18 април, когато един УПАБ с тегло 680 килограма падна върху укрепена позиция на Въоръжените сили на Украйна в западната част на Артьомовск. Облакът - гъба от експлозията се виждаше от километри. Ден по-късно УПАБ бяха хвърлени върху други райони по линията на съприкосновение.

Украинците все още не са намерили начин да спрат УПАБ. Това отчасти се дължи на силното износване и влошаване на украинската противовъздушна отбрана. Украйна също може да има затруднения със заглушаването на сигнала на ГЛОНАСС, което предполага, че западното оборудване за заглушаване е или неефективно, или се използва неправилно. Съединените щати обявиха за предаването на нови заглушители на украинската армия през май тази година.

Както JDAM, така и УПАБ се изстрелват от разстояния извън обхвата на противовъздушната отбрана и освен това са сравнително евтини и лесни за производство. Техният ефект е сравним с тактическите крилати ракети, но са с много по-ниска цена. Въпреки това, в бъдеще, поради все по-сложните смущения, планиращите оръжия ще изискват по-нататъшното развитие и усъвършенстване.

Един от уроците на Украйна, където и двете страни активно използват заглушаване, е, че автономните планиращи оръжия не трябва да зависят от GPS. За да се гарантира оцеляването на оръжията на бойното поле, превъзходните камери, способни да работят както денем, така и нощем, корелационното самонасочване и алгоритмите, базирани на изкуствен интелект, ще бъдат от съществено значение, заключава Asia Times .

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук