Американският астроном Кейти Мак от Университета в Северна Каролина е разказала за три възможни сценария за гибелта на Вселената, съобщават световните издания

Кейти Мак вярва, че Вселената ще престане да съществува след десетки милиарди години, но смята също така, че това събитие може да се случи по всяко време.

Според първия сценарий "топлинната смърт" може да връхлети Вселената. Постоянното разширяване на Вселената ще доведе до факта, че галактиките, звездите и всички останали космически тела просто ще се разпаднат на атоми. Те ще се разделят и ще настъпи колосална ентропия, в която времето ще загуби своето значение.

В друг сценарий, описан от учения, става въпрос за прекъсване на времето и пространството. Гравитацията просто ще изчезне и планетите и другите космически тела ще започнат да се отдалечават една от друга и в крайна сметка ще се разпаднат. Звездите, които са основните източници на светлина във Вселената, ще изчезнат и цялата материя ще се разтвори в тъмнина.

При третия сценарий се предполага разпад на вакуума, при който квантовият балон ще започне непрекъснато да се разширява, унищожавайки всичко по пътя си.

Превод и редакция: БЛИЦ