Последният руски ракетен обстрел, при който се съобщава за най-малко 25 цивилни жертви в Украйна, показва нова и по-безразборна стратегия за нападение, смята британското военно разузнаване, цитирано от ДПА.

"Обстрелът включваше по-малко ракети в сравнение с атаките през зимата и е малко вероятно да се е целел в украинската енергийна инфраструктура", написа в Twitter британското  министерство на отбраната.

Има реална вероятност Русия да е искала да порази украинските хамбари с резерви, както и наскоро пристигнали военни доставки, се казва в последната сводка на британското разузнаване.

Чрез действията си Русия е извършила "неефективен процес на прицелване" и "е предпочела това, което възприема като военна необходимост, пред съпътстващите го щети, сред които е смъртта на цивилни граждани", се казва още в сводката.

При атаката са използвани най-много крилати ракети от началото на март, което показва, че "Русия се дистанцира от използването на далечни удари".

Освен това са използвани по-малко ракети отколкото през зимата, когато Русия главно се целеше в украинската инфраструктура, казва министерството, което издава ежедневни сводки на разузнаването, свързани с хода на войната.

Украинската армия заяви, че през нощта срещу Украйна са били изстреляни общо 23 ракети, като 21 от тях, както и два дрона, са били свалени. Десет жилищни блока са били поразени в централния град Уман в Черкаска област, а жена и дете в източния град Днепър са загинали при среднощния обстрел, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

"Нашественикът в страната не спира да доказва, че основната цел на тази война е терорът и унищожаването на украинците и на всичко украинско", написа в Telegram президентът Володимир Зеленски.

В същото време руското министерство на отбраната написа в Telegram: "Безопасно в целта".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук