F-15EX от Boeing, въпреки заплахата от неспазване на сроковете, започва да укрепва ВВС на САЩ и е изтребител с най-добрите боеприпаси за 14 AIM-120 или 28 високоточни бомби, съобщи Defense Express.

Boeing направи първата доставка на първия изтребител F-15EX на ВВС на САЩ, който подсили 142-ро крило на Националната въздушна гвардия в Орегон.

Това е важен етап за тази машина, тъй като преди това бяха доставени само четири експериментални машини, а първият такъв F-15EX беше доставен още през март 2021 г. Но сега говорим за машина, която е напълно боеспособна - както отбелязват от компанията.

Също така, Boeing обяви прехвърлянето на друга бойна машина, която трябва да затвори първия транш от изтребители с индекс 1B. В същото време, като цяло, въпреки всички заплахи за нарушаване на сроковете, всичко върви по общия план, тъй като крайният срок за доставка на тази партида беше определен да бъде средата на 2024 г.

И това се случи въпреки опасенията на Пентагона от бавно производство на самолети и изоставане от графика за предаване на отделни машини, което беше активно обсъждано още през ноември 2023 г.

В същото време е много трудно да се каже, че програмата F-15EX върви гладко, тъй като поръчката за тях вече е намаляла от 144 машини на 104 , което беше официално обявено през март 2023 г. И това не е най-лошият вариант, защото в един момент цифрата беше от 80 единици.

Подобно намаление беше посрещнато с аргументирана критика , тъй като експертите виждат уникални възможности в тази машина, които са свързани с изключително високи възможности по отношение на обхвата на полета и броя на оръжията, които F-15EX може да носи. И това се поддържа от мощния радар AN/APG-82 с AESA и EPAWSS EW система, която позволява да се "разчисти пътя" за F-35 .

Въпреки че като цяло концепцията за използване на F-15EX във въздушен бой включва "разтоварване" на огромен брой ракети AIM-120D срещу врага. Защото този самолет може да носи до 14 такива ракети на новите оръжейни държачи AMBER. За сравнение, F-35 може да носи само 4 такива ракети във вътрешните си отделения.

Освен това за удари по наземни цели F-15EX може да носи до 28 малогабаритни бомби от типа SDB, което го превръща в истински бомбардировач. И като цяло, благодарение на новите двигатели GE F110, товароносимостта на самолета е до 13,4 тона.

През 2021 г. Boeing беше готов да започне работа по въпроса за доставката на Украйна с F-15EX. Освен това, както показва практиката, с правилния подход е възможно да се получат много интересни условия за такова предлагане. Например Boeing дори предлага частична локализация на F-15EX в Полша.