Хора с променено ДНК могат да населят Марс. Такова предложение направиха полски учени от Университета за информационни технологии и мениджмънт в град Жешув.


Според тях е напълно възможно човечеството да „покори“ Червената планета само че от хора от „ново поколение“. Условието обаче е да се промени човешката ДНК, като досега подобни опити са били провеждани с животни.

Промяната на човешкото ДНК се налага, за да могат хората да съществуват продължително време и дори да се размножават във враждебната марсианска среда, пише Forbes. Според учените е възможно технологията CRISPR-Cas9 да преодолее препятствията, свързани с размножаването. Подобна инициатива ще доведе до развитие на "подвид на хомо сапиенс".

Две са главните причини, поради които хора не могат да имат потомство на Марс - радиацията и намалената гравитация. Марсианската атмосфера е много тънка и на практика не защитава от космическата радиация. Това оказва силно негативно въздействие върху всички полови клетки, ембриони и зародиши. Досега проведените изследвания показват, че хората и най вече човешките ембриони, са особено застрашени от космическата радиация. Повърхността на Марс не е защитена от нея за разлика от земната.

Сериозни опасения за съществуването на човешкия вид буди и малката гравитация на Марс. Учените предупреждават, че тя причинява постепенно атрофиране на мускулите и загуба на костна маса. Променя се и разпределението на течности в човешкия организъм – симптом, изключително опасен за човешкото здраве, който може да превърне индивида в инвалид. Продължителното пребиваване в условия на намалена гравитация прави костите чупливи, влияе върху нивото на течността в очите и върху гръбначно-мозъчната течност у астронавтите, а това може да доведе до много сериозни проблеми при бременността и раждането.

Ако добавим потискането на имунната система, промените в нервната система и загубата на слуха, които са следствие от дългите пътешествия в Космоса, става ясно, че хората на Марс няма да са в най-добра форма, що се отнася до раждането на деца.

Според изследване на НАСА перспективата за полет до Марс крие и други опасности - марсианските бури или проблеми с усвояването на евентуално произвежданата там марсианска храна.

Както е известно, в Космоса и на Марс липсва магнитно поле, съответно няма и радиационна защита, каквато имаме на Земята. Затова НАСА вече обмислят създаването на изкуствено магнитно поле на Червената планета за предпазване на хората от силното излъчване. Друг е въпросът дали подобна скъпа мисия си заслужава.

По-рано и учени от Баптисткия медицински център в Северна Каролина изучаваха въздействието на Марсианската радиация върху астронавтите. Те се чудеха кое би излязло по-евтино – създаването на суперзащитни костюми и домове за космонавтите или пък изграждането на цялостно защитно магнитно поле. За тази цел изследователите проведоха опит с човешки стволови клетки и наблюдаваха развитието им до различни типове кръвни клетки, включително и „борци“ с инфекции и злокачествени заболявания като ХИВ и левкемия. Донори на клетките станаха доброволци на възраст между 30 и 55 години.

Лабораторен анализ потвърди фаталното въздействие на радиацията върху тях, а именно сериозните генни мутации и възпрепятстването на „узряването“ на кръвните клетки. Учените са убедени, че ако не се вземат превантивни мерки, марсианското излъчване би превърнало в ад живота на хомо сапиенс там.

Идеята на поляците всъщност не е нова. Преди време ученият от Колумбийския университет Норман Клаймън предложи същата хипотеза – заселване на Марс с „генномодифицирани хора“ и размножаването им в нови условия. Той допуска, че в близкото бъдеще учените ще могат да „редактират“ гените на космонавтите. Направените корекции биха помогнали по-лесно да се адаптират към тежкия полет и радиацията. А пък според учения Кристофър Мейсън от американския медицински колеж „Уейл Корнъл“, генното редактиране може да създаде нов тип вътрешна биологична защита за космонавтите, освен известните досега физични, електрични и фармакологични предпазни средства.

Идеята за създаване на ГМО хора тепърва ще предизвика сериозни дискусии сред изследователи, лекари, философи, свещеници. Вече покойният физик теоретик Стивън Хокинг биеше тревога, че пренаселването на Земята налага спешното колонизиране на други светове, а дали Марс е такова място – въпросът тепърва ще се решава.