На скорошната среща на върха на Световното правителство в Дубай, главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг направи смело изявление: Кодирането вече не е жизненоважно умение за младите хора.

В ранните етапи на революцията на изкуствения интелект (AI), програмирането остава нещо от миналото, каза Хуанг. Той твърди, че тъй като AI поема програмирането, хората трябва да се съсредоточат върху по-ценни знания и умения, като биология, образование, производство или селско стопанство.

„Нашата работа е да създаваме компютърни технологии, които на никой няма да му се налага да програмира. Езикът за програмиране ще бъде човешкият“, каза Хуанг на участниците в срещата. „Сега всички по света са програмисти. Това е чудо на изкуствения интелект."

Хуанг вярва, че вместо да прекарват време в учене да кодират, хората могат да станат експерти в други области. Това ще им позволи да спестят време и да го използват за по-продуктивни дейности.

„Много е важно да повишаваме уменията на всички и вярвам, че процесът на повишаване на уменията ще бъде вълнуващ и невероятен“, добави Хуанг.

Някои експерти са скептични към твърденията на Хуанг. Анализаторът на технологичната индустрия Патрик Мурхед отбеляза, че от десетилетия е имало прогнози, че различни технологии ще убият програмирането, но това никога не се е случило.

„ИИ няма да убие програмирането, а ще го даде в ръцете на повече хора“, каза Мурхед. „Точно както настолното публикуване не уби „креативността“, то просто я разшири.“

Въпреки това, изследване, проведено от Bloomberry, показва, че писателите и преводачите на свободна практика са отрицателно повлияни от конкуренцията от AI. 

От друга страна, работните места за разработка на софтуер са се увеличили с 6% след въвеждането на ChatGPT.

Въпреки че бъдещето на програмирането все още предстои да бъде определено, изявлението на Хуанг подчертава нарастващата роля на ИИ и необходимостта от адаптиране към променящия се технологичен пейзаж.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук