Технологичният гигант "Мета" ще започне да криптира от край до край съобщенията в платформите Фейсбук и Инстаграм, предават световните информационни агенции.

Тази седмица ще започне прехода към криптирането от край до край на съобщенията на потребителите на Фейсбук, като процесът ще отнеме няколко седмици.

Директните съобщения в Инстаграм също ще бъдат обхванати от криптирането по подразбиране малко по-късно, вероятно през новата година.

Засега няма отговор от "Мета" на молба на Ройтерс за коментар по темата.

Промяната означава, че на потребителите на Фейсбук и Инстаграм няма да се налага сами да активират криптирането, което позволява съобщенията да бъдат виждани само от този, който ги изпраща, и от адресатите им.

"Мета", чиято платформа Уотсап вече криптира съобщенията, твърди, че криптирането гарантира защитата на потребителите от хакери, измамници и престъпници.

Криптирането от край до край е повод за разногласия между компании и правителства, отбелязва Ройтерс.

През септември британското правителство призова "Мета" да не преминава към криптиране от край до край в Инстаграм и Фейсбук, без преди това да вземе необходимите мерки за защита на децата от сексуално насилие, припомня агенцията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук