Проливен дъжд, гръмотевична буря и предупреждение за риск от торнадо в щата Флорида отложиха изстрелването на очаквания с голям интерес пилотиран полет на ракетата SpaceX от космодрума в Кейп Канаверал към Международната космическа станция с двама астронавти, предадоха световните осведомителни агенции.


Това се случи само 16 минути преди да бъде даден стартът на историческата мисия.

Полетът трябваше да започне в 23:33 часа българско време. 

Да види отблизо как излита първия от 9 г. насам американски космически кораб бе дошъл президентът Доналд Тръмп. След като се разбра, че полетът се отлага за уикенда, той се качи на президентския самолет и си тръгна, като отложи насрочената след изстрелването пресконференция.
 
"За съжаление, няма да можем да стартираме днес", каза директорът на SpaceX Майк Тейлър на астронавтите от НАСА Боб Бенкен и Дъг Хърли. Следващото изстрелване е предвидено за събота, 30 май, от 15:22 ч. Местно време.

Отлагането бе очаквано, тъй като шансовете за благоприятно време бяха оценени на  50% още сутринта. Проливният дъжд и гръмотевичните бури след обяд в близост до Кейп Канаверал бяха достатъчен мотив да не се рискува с изстрелването.

 

Следващата възможност за изстрелване е в събота, 30 май.

Сега предстои горивото от кораба да бъде източено и след около 40 минути Дъглас Хърли и Робърт Бенкен ще могат да напуснат кораба Dragon.

SpaceX е частен проект с участието на НАСА, която чрез него планира не само да извежда американски космонавти до Международната космическа станция, но и да изпрати отново хора на Луната към 2024 г.

Освен президента Тръмп и съпругата му Мелания, в Космическия център "Кенеди" бе и вицето Майк Пенс с неговата жена Карън. В пресцентъра бяха допуснати десетки журналисти да отразят изстрелването, като предпазните маски бяха задължителни.

За пръв път в историята си НАСА заложи на частния сектор да вземе дейно участие в създаването на дизайна, в развитието и тестването на новия космически кораб с екипаж на борда, за което бяха сключени договори с „Боинг“ и SpaceX.
 
Успех на мисията ще гарантира на НАСА все повече подобни частни партньорства, чрез които да изпълнява космическата си програма и цели без огромен бюджет от хазната.

Шефът на НАСА Джим Брайдънстайн, назначен на поста от Тръмп през 2017 г., заяви пред CNN: “В крайна сметка ние опитваме да осигурим няколко доставчика, които да се състезават един срещу друг за разходите, иновациите и сигурността. И тогава НАСА ще бъде клиент, един от много клиенти, като ние вече знаем, че това ще ни спести куп пари в дългосрочен план“.

НАСА и компанията на Илон Мъск трябваше да изпратят двама американски астронавти на мисия до Международната космическа станция след близо 10-годишна пауза на пилотираните полети. Двамата астронавти на САЩ трябваше да излетят в космоса от американска земя за първи път от спирането на програмата с космическите совалки преди 9 години.

За мисията:

Друга съществена разлика от предишни програми е, че изстрелването се осъществява без обичайната тълпа от зрители заради пандемията от коронавирус, но епохалното събитие се наблюдава онлайн.

Двамата астронавти - 49-годишният Боб Бенкен и 53-годишният Дъг Хърли ще бъдат превозени до Международната космическа станция по време на тестовия полет с капсулата Dragon и ракетата Falcon 9 на базираната в Калифорния компания.

19 часа след като влезе в орбита, Драконът на SpaceX трябва да се скачи с Международната космическа станция.Ракетата се изстрелва от Космическия център "Кенеди" в щата Флорида. Същата площадка беше използвана от НАСА при последната мисия с космически совалки през 2011 г.

Президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс трябваше да наблюдават историческия полет.

За Мъск, SpaceX и НАСА този полет е важен момент в изпълнението на целите за многократна употреба на космически кораб, което ще направи пътуването в космоса по-достъпно.

SpaceX е компания, тръгнала като стартъп през 2002 г. Създадена е от Илон Мъск, който е шеф и на компанията, произвеждаща автомобилите Тесла. Както е известно, той е обладан от амбицията за пътуване до Марс.

Миналата година капсулата Crew Dragon на компанията на Мъск беше тествана с манекен.

До този момент американските астронавти летяха до Международната космическа станция с руски ракети и кораби от прекратяването на американската програма със совалки през 2011 г.

Вчера от SpaceX обявиха, че са събрали 346,2 милиона долара финансиране преди полета. Общо компанията е събрала повече от 567 милиона долара и се оценява на 36 милиарда долара.
 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!