Не само хората, но и животните обичат да си пийват, става ясно от публикации в списанието „Ройал сосиети орън”.
Шимпанзетата например не само не пропускат възможността да се поглезят с алкохол, но и сами си приготвят спиртни напитки, твърдят учените.Те установили, че в качеството на алкохолна напитка приматите употребяват ферментирал палмов сок. Проучванията били направени в Гвинея, където местните жители изполван сока на палмата рафия за производството на вино.<br /> <br /> Приматите също късат листа от тази палма и дълго ги предъвкват, превръщайки ги в гъста маса. След това пускат тази маса в съдовете, които местните хора окачат по палмите, за да събират сок. А когато той напоява кашата от листа, маймуните я вземат и се наслаждават на напитката. Според изследванията тя съдържа от 3,1 до 6,9% алкохол, колкото е градусът на произведеното от хората вино.<br /> <br /> Силната напитка действа различно на животните &ndash; някои от маймуните лягали веднага да спят, а други започвали енергично да подскачат по дърветата. <br /> <br /> Според учените влечението към алкохолните напитки се е появила у общия предтеча на маймуните и на човека пред 10 милиона година и е била важна еволюционна крачка, тъй като основният източник на храна са били плодовете, в които количеството на етиловия спирт се увеличава по време на узряването им. <br /> <br /> Американският биолог Роберт Дадли дори извел т.н. &bdquo;хипотеза на пияната маймуна&rdquo;, според която хората изпитват слабост към алкохола именно защото нашите предци са асоциирали зрелите плодове с приятното състояние на лекото опиянение.<br /> <br /> Освен шимпанзетата, подобни времни навици имат и други животни. Например делфините изпитват удоволствие от тетродотоксина, който се съдържа в отровата на рибата фугу. Под негово въздействие те достигат до състояние на леко опиянение. ВВС дори направи специален филм за пийнали делфини.<br /> <br /> Заснети са и слонове, които се напиват след като ядат от плодовете на дървото марула, съдържащо малък процент етилов спирт, който се използва за производството на сметанов ликьор с вкус на карамел с името &bdquo;Амарула&rdquo;. Тъй като слоновете са огромни, за да се напият им трябва голямо количество от тези плодове, но и леко пийнали те стават много по-мързеливи и имат далеч по-забавени движения, отколкото, когато са трезви.<br /> <br /> Учените са установили, че пчелите също обичат да си попийват и за целта насекомите използват ферментирал нектар. По време на един от експериментите учените предложили на пчелите избор между захарен разтвор и напитка, съдържаща 80% алкохол. Без да се замислят, пчелите избрали второто лакомство.<br /> <br /> А когато се напият, пчелите понякога забравят пътя за своя кошер и &bdquo;напълно губят чувство за отговорност за постъпките си&rdquo;, както твърдят учените. Но освен това могат да се натъкнат и на друг проблем &ndash; останалите пчели в кошера да не ги допуснат в нетрезвен вид вътре.<br /> <br /> Лалугерите също посягат към алкохола. Нощем тези малки зверчета се катерят по палмите и пият ферментирал нектар от цветчетата, като на това отгоре го правят всеки ден. Но никога не се напиват, тъй като според учените, за 55 милиона години еволюция организмът на животните е изработил устойчивост към алкохола, макар съотнесен към тялото на животинката, количеството, което употребява, да е толкова огромно, че ако човек го приеме в същите пропорции, това би довело до сериозни последствия за здравето му и дори до летален изход. <br /> &nbsp;