От 2016 г. насам, KIVI - производител на смарт телевизори, е пуснал на пазара 19 модела на дистанционни управления. Само 4 от тях са били базови и фабрично изготвени. Други 12 дистанционни управления са били персонализирани версии, с различни материали, подредба на бутоните или цветове, но със същата форма. Останалите 3 дистанционни управления са изцяло разработени от KIVI. Компанията редовно провежда проучвания и изследвания с групи за фокус, за да научи за желанията на потребителите. Споделяме с вас най-любопитните открития на компанията.

Как изглежда идеалното дистанционно управление?

За да добият представа за идеалното дистанционно управление, разработчиците на KIVI са провели проучване сред над 1,200 потребители на смарт телевизори, произвеждани не само от KIVI, но и от други производители в цяла Европа. В проучването взимат участие и потенциални собственици на телевизори, които планират да закупят телевизор в близкото бъдеще.

В резултат на това, компанията успя да създаде списък с най-важните за потребителя характеристики на едно дистанционно управление. Сред тях са:

1. Елегантен и модерен дизайн, компактни размери, интересни цветове (например, бял) и форма, която не е плоска.

2. Плавно и тихо натискане на бутоните без излишни звуци, но с приятна тактилна обратна връзка. В същото време потребителите не искат да виждат твърде много бутони на дистанционното управление.

3. Устойчив и приятен на допир материал.

4. Ергономичен дизайн. Бутоните трябва да бъдат подредени така, че да могат да се използват без дистанционното управление да се гледа или да се премества в ръката.

5. Тегло. Много респонденти отбелязват, че по-тежкото дистанционно управление е много по-приятно за използване.

6. Издръжливост на батерията за повече от година с индикация за ниска батерия.

Стандартните базови дистанционни управления често не предоставят цялата гама от посочените функции, тъй като производителите се опитват да ги направят универсални за целия свят. В сравнение с това, KIVI постоянно персонализира дистанционните управления, базирано на собствените си изследвания и актуализира моделите на всеки две години.

Какви други характеристики желаят потребителите?

Резултатите от проучването посочват, че потребителите на KIVI са най-заинтересовани от следните характеристики на дистанционните управления: показалката е най-важна за тях, функцията за търсене с дистанционното управление е на второ място, а подсветката на бутоните е третият приоритет за тях.

Първата и третата характеристика са въведени от KIVI през 2017 г., а втората през 2019 г. (но се оказва, че по-малко от 10% от потребителите я използват повече от веднъж седмично).

Много от участниците в проучването споделят също, че биха искали дистанционното управление да бъде направено от метал. "Компанията се вслушва в тези конкретни желания, но няма планове да ги въведе. Металът е студен и хлъзгав, което означава, че използването на такова устройство би било неприятно и неудобно", споделя своите наблюдения Аркадий Зубрицки, Product Owner в KIVI. Той добавя и следното: "За да разберем по-добре каква форма на дистанционното управление е наистина удобна, проучихме над 200 ръце на потребители от различни възрасти и пол. На базата на това проучване беше създадена текущата триизмерна форма на дистанционното управление на KIVI."

История на развитието

KIVI започва да произвежда собствени дистанционни управления през 2017 г., втората година след основаването на компанията. Дебютната гама от телевизори е снабдена с базови, фабрично произведено дистанционни управления, като KIVI проучва потребителския опит на първите клиенти и започва да променя формите, материалите, хардуера, софтуера и разположението на бутоните.

Само за 8 години от своето съществуване, компанията пуска 19 различни дистанционни управления. 12 от тях са персонализирани, за да отговорят на нуждите на потребителите на KIVI. Последните 3 модела са изцяло собствен дизайн и разработка на компанията.

 

Първото персонализирано дистанционно управление се нарича K1. То има бутони с подсветка, вградена акумулаторна батерия, показалка и пълноценна QWERTY клавиатура на гърба на дистанционното управление, което е и най-забележителната характеристика. В наши дни изглежда странно, но тогава клавиатурата на дистанционното управление е била много полезна за по-удобно използване на телевизора.

В същото време компанията пуска и моделd K2, с меко на допир покритие и актуализирана технология за подсветка на бутоните. В него е интегриран микрофон за гласово управление. KIVI е една от първите компании, които пускат модел с дистанционно управление, с добавен специален модул към своите телевизори, така че клавиатурата да поддържа кирилица и, най-важното тогава за компанията - украински език.

Една от версиите е разполагала с допълнителен инфрачервен излъчвател, така че телевизорът да може да се управлява буквално от всеки ъгъл на стаята и от всяко разстояние. Любопитно е, че според пазарния стандарт дистанционните трябва да предават инфрачервен сигнал в диапазона до 30 градуса. KIVI са успели да увеличат този ъгъл до 70 градуса и повече, което става възможно благодарение на допълнителни излъчватели на самото устройство и по-добри сензори, вградени в телевизора.

През годините на моделите са добавяни или премахвани бутони, в съответствие с текущите нужди и желания на потребителите, а софтуерът, размерът и дизайнът на дистанционните са претърпели много промени.


 

Настоящите модели

Най-новите модели на персонализираните дистанционни управление на KIVI са налични в бял цвят. Такъв тип аксесоари са по-лесни за намиране у дома, защото се отличават от останалите уреди. Също така цветът прави малките драскотини по корпуса по-малко видими. Бялото дистанционно управление е направено от специален пластмасов материал, съдържащ компоненти, които намаляват влиянието на ултравиолетовите лъчи. По този начин се предотвратява пожълтяването на материала при продължителна употреба.

Разбира се, всички основни стандарти в индустрията са спазени. Освен това, дистанционните управления на KIVI разполагат с вграден активен микрофон, за да направят гласовото управление на смарт телевизорите по-удобно.

Ако влезете в менюто на смарт телевизора можете да видите и колко батерия остава на дистанционното ви управление. В допълнение системата уведомява, ако зарядът на батерията е паднал под 20%. Така никога няма да бъдете неприятно изненадани. Текущата версия на дистанционното управление на KIVI e проектирана така, че консумацията на енергия да е по-ниска от средното за пазара. Устройството може да издържи до 2 години с едно зареждане.

Според проучване с над 700 участници, дистанционното управление на KIVI формира оценка 4.4 от 5-точкова скала, което се счита за отличен резултат в индустрията.


 

За KIVI

KIVI е международна компания, основана през 2016 г. с европейски офис в Будапеща, Унгария. Основната дейност на компанията е дизайн и производство на смарт телевизори с разпространение в Европа и Азия. Отделът за изследване и разработка работи в Украйна и Китай.

До момента са продадени над 1,5 милиона устройства.

KIVI е сертифициран партньор на Google и Netflix.

https://kivismart.com/


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук