Съоснователят на Apple Стив Возняк разкритикува в свое интервю дигиталната стратегия на германския канцлер Ангела Меркел. Запитан какво мисли за изявлението на Меркел, че гражданите трябва да поставят своите страхове за данните и тяхното използване на второ място, така че Германия да не пропусне бума на развитието на изкуствения интелект, Возняк заяви пред бизнес сайта BusinessInsider, че канцлерът не разбира какво е изкуственият интелект, пише Инвестор бг.
"Тя не разбира, че изкуственият интелект не е истински разум като този на човешкия мозък", каза Возняк. Ако Меркел смята, че в бъдеще ще се нуждаем от Big Data, за да вземаме решения, това ще отнеме „част от нашето човешко същество, в което ни превърна еволюцията".

Меркел заяви по-рано, че изкуственият интелект без данни е "като крава без храна".

Возняк гледа на това по различен начин, той смята, че е възможно да се постигне напредък дори и без разкриването на информация. „Чрез споделянето на данни ставаме субекти, които са контролирани от други хора". На Возняк тази мисъл не му харесва. Хората трябва да бъдат независими и свободни. "Това е пътят на творчеството".

Той основава Apple заедно с починалия през октомври 2011 г. Стив Джобс през 1977 г. и е отговорен в значителна степен за първите успешни модели Apple I и Apple II. В крайна сметка той напуска Apple в средата на 80-те години, но все още е свързан с компанията и редовно посещава нейни събития.

В разговора си с BusinessInsider Возняк говори и за дизеловия скандал при Volkswagen и други германски производители на автомобили. Той вярва, че всички големи компании лъжат „до известна степен", за да печелят пари.

„Аз вече не мисля, че това е просто феномен на нашето време. Имах по-рано автомобил на Mercedes. Това е най-добрият сериен автомобил на света. Но сега много ми харесва Tesla". Той никога повече не иска да ходи до бензиностанция, но чака „разумен електрически Mercedes".