НАСА и федералната прокуратура се опитват да си върнат чанта, използвана от астронавтите на „Аполо 11“ за събиране на проби от Луната при първото им стъпване на спътника през 1969 г. Ценната вещ е била продадена погрешка по време на аукцион през миналата година.
Според властите продажбата е станала, след като две чанти – едната от мисията на „Аполо 17“, другата от „Аполо 11“, са били маркирани с един и същ инвентарен номер. Грешката е била разкрита, след като новият собственик на ценната вещ я е изпратил в НАСА за оценка на автентичността, пише научното издание „Сайънс алърт", цитирано от БТА.
 

След направена проверка от НАСА решават да я задържат, като в момента агенцията и прокуратурата се опитват по правен път да осигурят, че предметът, определен като „национално съкровище“, ще остане при тях. Според купувача – Нанси Карлсън от Илинойс, тя е купила чантата справедливо за сумата от 995 долара и предстои правен спор.
 
Като се има предвид колко ценна е чантата и това, че в нея все още има парченца от Луната, НАСА се надява федерален съдия да позволи връщане на парите на Карлсън.
 
Това обаче не е първият път, в който от НАСА губят подобна вещ от „Аполо 11“. През 2005 г. Макс Ари - основателят на Канзаския космосферен и космически център, беше признат за виновен за това, че е откраднал и продал артефакти от мисиите до Луната, които НАСА е предоставила на неговия център за изложбени цели.
 
По време на разследване на НАСА две години по-рано агенцията открива лунна чанта от „Аполо 11“ в гаража на Ари, заедно с множество други ценни артефакти.