Преди края на това десетилетие светът ще стане свидетел на няколко редки астрономически събития.

Но сред тях се откроява най-близкото прелитане на големия астероид Апофис, което ще бъде на разстояние дори по-близо от някои спътници в орбита. Учени твърдят, че астероиди с такъв размер се приближават толкова близо до нашата планета веднъж на всеки 5-10 хиляди години.

Астероидът Апофис, широк 375 метра, беше открит преди 20 години и се предполагаше, че през 2029 г. този космически камък може да падне на Земята, пише IFLScience. Тоест вероятността от сблъсък се счита за висока от учените.

Ако такъв астероид падне върху нашата планета, това може да доведе до промени в климата и дори да застраши съществуването на човешката цивилизация.

Допълнителни наблюдения на астероида Апофис показаха, че той ще лети много близо до Земята през 2029, 2036 и 2068 г. Но изчисленията също показаха, че вероятността космическа скала да падне върху нашата планета по време на тези подходи е нула.

Сега астрономите смятат, че нито един голям астероид не трябва да се разбива в Земята преди началото на 22 век.

Но през 2029 г. астероидът Апофис ще се приближи до Земята на много близко разстояние - приблизително 32 хиляди километра. Някои сателити обикалят около земята на по-голямо разстояние от планетата. Очаква се астероидът дори да се вижда с просто око в нощното небе.

Според Европейската космическа агенция такова близко прелитане на астроида на Апофис е едно от най-редките космически събития. Учените смятат, че камъни с такъв размер летят толкова близо до Земята веднъж на всеки 5-10 хиляди години.

През 2029 г. космическият кораб OSIRIS-APEX на НАСА ще се доближи до астероида Апофис за задълбочено проучване. Учените смятат, че земната гравитация ще промени орбитата на астероида, както и скоростта на въртене около оста си. Това може да доведе до земетресения или свлачища на повърхността на камъка.

Използвайки космически кораб, астрономите искат да видят тези промени на астероида, който се състои от силикатен материал и смес от никел и желязо. Планира се OSIRIS-APEX да задейства двигателите си по време на приближаването си до астероида, така че изгорелите газове да могат да повдигат камъни и прах от повърхността на камъка. По този начин учените ще могат да получат данни какво има под повърхността, тоест какъв точно е съставът на астероида.