Нови видове риби, характерни предимно за Средиземно море, биват "засечени“ и във водите на Черно море. Това заяви доц. д-р Виолин Райков от Института по океанология към БАН, цитирана от "Фокус".

Според него това е ясен признак за покачване на температурата. 

Причините за подобни аномалии обаче са комплексни и не се влияят само от човешката дейност, посочва той. Климатичните промени са само едната страна на монетата, но сериозно се отразяват и екологични фактори. 

Доц. Райков посочи, че вече и морски звезди са улавяни в Черно море, които преди не са оцелявали в него.

Рибари са хващали в мрежите си екземпляри, характерни за турските курорти в Средиземно море. Нещо повече, дори край Варна, в района на ТЕЦ-а до с. Езерово, миналата зима мераклии се натъкнаха на паламуд и чернокоп – мигриращи риби, чийто сезон е летният.

Вярно, и чернокопът, и паламудът са традиционни през определени месеци видове, но океанолози разкриват видимата промяна на навиците на много риби, а подобен феномен има и край Крим. 

И действително, топлолюбиви екземпляри все по-често избират да влязат в Черно море, но намират достатъчно добри условия за оцеляване и засега подобни миграции са от областта на екзотиката и по-скоро инцидентни, отколкото тенденция.

Друг е въпросът как евентуално ще се реши междувидовата борба, ако промяната на околната среда позволи идването на цели пасажи от юг.

Според доц. Райков има доста време, докато започне подобен процес. Така или иначе – инвазивните видове са актуален проблем и справянето с него е сериозен и комплексен въпрос, посочва океанологът.