Астрономи откриха най-голямата планета извън слънчевата система в орбита около две звезди и на такава дистанция от тях, че това я прави възможна за живот. Откритието на тази планета бе направено с помощта на космическия телескоп "Кеплер" и бе обявено на конференция на Американското астрономическо общество в Сан Диего, Калифорния.
Екзопланетата "Кеплер -1647b" е с размерите на Юпитер и има най-голяма орбита, възможна за този тип планета, обикаляйки около своите две звезди за 1107 дни - малко повече от три земни години. 

Това е 11-та подобна планета, открита от 2005 г. "Кеплер -1647b" е на 4,4 млрд. години и се намира в съзвездието Лебед на разстояние 3700 светлинни години (1 светлинна година се равнява приблизително на 9460 млрд. км) разстояние от Земята. Двете й звезди са подобни на нашето слънце, като едната е малко по-голяма от другата. 

Учените откриват екзопланетите, когато те преминават пред техните слънца, което води до слабо намаляване на светлината им. Тази техника, наричана "астрономически транзит", позволява да се предположи масата на планетата и разстоянието от нейната звезда.Източник: БГНЕС