Пентагонът смята, че Китай е изпробвал хиперзвуково оръжие през лятото на 2021 г., по време на което ракета е обиколила земното кълбо, съобщи американското издание Defense One, цитирани "Фокус"

Изданието цитира думите на служител на Пентагона, чието име и длъжност не се уточняват. Според неговата версия хиперзвуковата ракета е „обиколила земното кълбо“. Той отбеляза, че в момента ведомството оценява последствията от тези тестове.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън призна, че е загрижен за хиперзвуковите ракети, които КНР тества. На 16 октомври британският вестник Financial Times съобщи, че Китай е изстрелял планиращ хиперзвуков летателен апарат, способен да носи ядрено оръжие с помощта на ракета-носител.

Според източници в правителствените кръгове на САЩ и редица азиатски страни това устройство е обиколило земното кълбо в ниска орбита, но не е успяло да порази целта, като е преминало няколко десетки километра от нея. Тестът, както отбелязва изданието, е направил силно впечатление на Пентагона, тъй като неочаквано е демонстрирал значителния успех на КНР в разработването на хиперзвукови оръжия.

Говорител на китайското външно министерство Джао Лиджиан каза на редовен брифинг на 18 октомври, че Китай е тествал не нов тип оръжие, а космически кораб.