Въпреки факта, че известният учен не е жив, прогнозите му все още са актуални за цялото човечество. В своята книга "Кратки отговори на важните въпроси" Стивън Хокинг предупреждава хората за опасностите от генното инженерство.
Хокинг пише, че човечеството ще влезе в "самостоятелна еволюция“, когато бъде способно да изменя и подобрява ДНК. След като състави пълна ДНК карта, хората всъщност ще прочетат „книгата на живота“, в която вече могат да бъдат направени определени корекции.

Хокинг е предсказвал, че в самото начало на развитието на технологиите за "редактиране" на ДНК човек ще може да елиминира генетичните недостатъци в организма. Въпреки това, за постигането на по-големи резултати в подобряването на човешката физиология ще са необходими повече усилия и време. Ученият вярвал, че до средата на 21 век човек ще може да променя своя ум и да влияе на инстинктите.

Предвиждайки предстоящата опасност, Хокинг предупреждава човечеството, че тези технологии могат да разделят обществото. Те ще изискват въвеждането на нови закони, забраняващи намесата в ДНК, но изкушението да се подобри качеството на организма (например паметта или имунитета) ще бъде толкова голямо, че няма да спре някои изследователи.

В обществото ще се появят хора, които, преминавайки модификацията на генетично ниво, ще се противопоставят на обикновените хора, в резултат на което най-силните ще имат властта над целия свят. Над обикновените хора ще надвисне заплахата от пълно изчезване. Ще възникне нова раса от хора, самостоятелно подобряващи себе си.

Някои учени не са съгласни с прогнозата на Хокинг, тъй като на дадения етап генното инженерство не се намира в своя разцвет, както го е виждал известният учен. Те не изключват, обаче, в близко бъдеще да се появят първите резултати от генетични модификации под формата на експериментални деца, които се различават от обикновените.

Превод и редакция: БЛИЦ