Не толкова отдавна 67 незнайни студенти оплюха Лъчезар Филипов, завеждащ секция „Астрофизика” към ИКИТ /Институт за космически изследвания и технологии/ на БАН. Те написаха отворено писмо до председателя на БАН академик Ревански. Повествованието на недоучените студенти, което прилича повече на протестърска акция, е класически нескопосан и зле скалъпен донос. В него се иска ни повече ни по-малко отстраняването на Лъчезар Филипов от института заради недопустимо медийно поведение, което безвъзвратно накърнява авторитета на академията и в частност на ИКИТ. Темите им били извънземен разум, системна дезинформация на обществото и морално престъпление срещу българската наука.  Тоест причината за атаките срещу Лъчезар Филипов е, че той вярва в извънземния разум.
Българският астрофизик заема трето място в  класацията на британския „Телеграф”, която се нарича „Извънземен живот и НЛО – Топ 10 вярващи”. На първо място е живата легенда на съвременната физика Стивън Хокинг, следван от кралския астроном Мартин Рийз, трети е българинът от БАН.

Тези дни „ШОУ” получи индикации, че се готви нова атака срещу Лъчезар Филипов...  В горчивата изповед на астрофизика ще научим и научните му хипотези за наличието на извънземен живот и разум, посетил Земята още в древни времена.

 „Завършил съм астрофизика в Московския държавен университет. Специализирал съм в Космическия институт на Руската академия на науките. Ученик съм на акад. Зелдович, който заедно с академик Сахаров създадоха водородната бомба. Преките ми научни интереси са черните дупки и космологията, т.е. развитието на Вселената. Работил съм с Кардашов, който сега е ръководител на руската програма за извънземните цивилизации и разум. Познавах лично Шкловски – създател на програма СЕТИ (Търсене на сигнали от извънземни). Още като студент в Москва се запознах с Карл Сейгън, научно светило и култово име в търсенето на извънземен разум. По-късно продължихме контактите си в Международната астрофизическа асоциация, в която съм член и академик. Всичко това ми дава основание да боравя с факти и някакво самочувствие, когато говоря по тази тематика. Вече 40 години.”

„В търсене на извънземен разум през 1974 г. телескопът „Аресибо”, най-големият за изстрелване на активни сигнали, излъчва най-голямото и сложно съобщение към звезден куп, намиращ се на 23 000 светлинни години от Земята. Посланието е съставено от Карл Сейгън. В него са кодирани структурите на белтъка, на Слънчевата система, на хората, ДНК-то на човека и т.н. Това съобщение би трябвало да лети дотам 23 хил. години със скоростта на светлината и ако ни отговорят веднага, да получим „писмото” им след 66 хил. години. Случва се обаче нещо много странно. Отговор се появява през 2000 г. край обсерваторията „Чибълтън” в Англия във вид на житен кръг. Този отговор е картинка, която фактически съответства на нашето писмо, само че в нея белтъкът има друга структура – вместо въглерод има силиций, ДНК-то е малко по-различно, вместо човек има хуманоид с несъразмерно голяма глава и т.н. Налага се изводът, че „онези” използват друга технология за комуникации, непозната за нас. Радиосигналът, който се движи със скоростта на светлината - 300 000 км в секунда, най-голямата позната на човечеството, разбира се, не може да достави отговор след 24 години на посланието ни към предполагаемата чужда цивилизация. Хипотезата е, че сигналът е прихванат в Космоса от свръхразвита цивилизация, която ни връща отговор със скорост и технологии извън нашите представи.”
 
 


Диктаторът Мусолини и президентът Помпиду по следите на НЛО
 
 „Дучето е пионер в организиране на наблюдението и анализирането на явлението НЛО не само в Европа, но вероятно и в света. През 1936 г. в небето над Венеция увисва неподвижно огромен цилиндър, в обкръжението на няколко по-малки обекта с формата на летящи чинии. Докладват на Мусолини, а той нарежда разследване на явлението. Първоначално съмнението пада върху германците. Когато се оказва, че това не са нито германски, нито руски, нито американски апарати за шпиониране, диктаторът заповядва създаването на научна група, която да изследва този и други подобни феномени. Тази научна група поставя началото на една доста сериозна организация, която днес има доста разклонена мрежа не само в Италия. Аз ходя всяка година там да изнасям доклади. Миналата година бях в Катания и Сан Марино. Тази година ще бъда в Рим и Сан Марино. Организацията се занимава и с т. нар. житни кръгове, които никой още не е разгадал. С тях се занимават също французи, руснаци, англичани, където се появяват най-често и се изучават най-системно. В Чехия и Румъния също има много сериозни организации, които се занимават с житните кръгове.
 Преди две години бях поканен в Тулуза от техния институт към Френския център за космически изследвания. Този институт всъщност е лаборатория, наречена „Джей Пан”, създадена преди 40 години от президента Жорж Помпиду. Тази лаборатория разполага с 25 научни работници, свръхмодерна апаратура и т.н. Нейната задача е да наблюдава, анализира и информира обществеността за неидентифицирани аерокосмически обекти, както се наричат днес в Европа феномените НЛО, защото се счита, че старото им наименование вече е компрометирано. Та поканата дойде лично от директора на „Джей Пан”. Запозна ме с тяхната методика на работа, даде ми документите, които още съхранявам, защото идеята беше да агитирам БАН за създаване на такава междуинститутска лаборатория. „Джей Пан” е част от френската космическа програма. Значи французите казват, че годишно наблюдават между 25 и 30 хиляди аномални случая и от тях само за пет или десет процента може да се твърди, че това са изкуствени обекти. Простата сметка показва, че това никак не е малко! Към Руската академия на науките има аналогично звено - съвет, който се нарича „Извънземни цивилизации и извънземен разум” и се ръководи от моя много добър приятел и учител акад. Кардашов.”
 
____________________________________________________________________________________________________________

Българската следа в НЛО-та с размерите на стадион
 
„Една от „небивалиците”, които ми приписват, е случката с огромно НЛО, прелетяло над Кремиковци. Разказал ми я бил виден бизнесмен, чието име обаче крия, т.е. приказвам глупости. Става въпрос за следното. Един ден тук, в института, дойдоха едни юнаци с една кола. Викат, ще те заведем при един човек. Натовариха ме в колата, отидохме в Кремиковци и там се запознах с него. Всъщност наистина няма смисъл да крия името му. Става въпрос за Пламен Стоянов – Дамбовеца, Големият Дамбовец. Наистина крупен бизнесмен, известно име. Казва ми, така и така, отдавна искам да споделя с някого един случай. Та целият случай накратко е следният. Трябвало да отиде на делова среща. Качва се на колата, потегля и изведнъж пред нея надвисва огромна чиния, диск с диаметър пет-шестстотин метра. Двигателят на колата угасва. Той стои под чинията, отдолу хората, колите спокойно преминават, явно другите не виждат огромния диск – само той. След известно време чинията отлита, двигателят на колата отново започва да работи и той продължава. Според него всичко е продължило не повече от 15 минути. Когато пристига на срещата, се оказва, че е закъснял над два часа. Значи през тези два часа, които се губят, нещо е станало и никой друг, само той е видял огромното НЛО – просто вид хипноза, някой вижда, останалите не виждат нищо. Станахме добри приятели с Пламен Стоянов. Лично аз не познавам по-трезвомислещ, по-здраво стъпил на земята човек от Дамбовеца.”
 ...Стивън Хокинг също вярва в извънземни. Но той смята, че те са агресивни, контактите с тях са опасни и никой не иска да го сваля от пиедестала на велик физик. Лъчезар Филипов вярва в обратното – една високоразвита извънземна цивилизация никога не би навредила на хората, а бъдещият контакт с нея означава спасение за човечеството. Подобна ерес е опасна и следователно българският астрофизик трябва да бъде отстранен, каквото и да означава това.
 

Славей КОСТАДИНОВ, в. "ШОУ"
 
Кой скри „Розуел”, катастрофиралия космически кораб на извънземните, и за загадките на „Аполо”, четете на страницата „Мистерии” в следващия брой на в. "ШОУ".