Пържолите, да, хубавите, вкусни и скъпи пържоли, украшението на съботните и неделни обеди, влияело мнооого лошо на семейните отношения.

От изследванията на две обединили се групи  от колежи в  Бостън съставени  от медици и социални лектори,  доктори, невролози, психолози и  обикновени семейни двойки  показва, че вкусното прекарване на уикенда ни излиза после през носа.

Изводите от изследването недвусмислено съобщават печален резултат:

Постоянното хранене в семействата с пържоли и скара, които се  превъзнасят за редовните  неделни  барбекюта ( няма филм без тях ),  двойките след тях отбелязват  постоянни   раздразнения, разправии и от леки скандали се стига до явна  непоносимост между партньорите.

Оказва се, че месата, пържолите  и всичките видове скара, които минават за печене , влияят върху нервната система, съсипват стомаха,  тънките черва, дебелото черво, панкреаса, бъбреците, както и двигателната активност, нервните окончания,  а кръвта лошо се окислява.

Трябва  да се орязва препечената коричка на  приготвеното месо. И се питат хората:  какво тогава остава  от  вкусното барбекю?  Поставя се въпросът,  колко пъти да се яде скара  в месеца?

Дали един, два пъти не е по-разумно отколкото четири и повече...

”Обогатените” с канцерогени пържоли, кебапи, шишчета, наденици, кюфтета, образувани по време на тяхното приготвяне, въобще не се препоръчват за хора със стомашно-чревни заболявания,  киселини,  кръвно налягане.

В допълнение към бензпирена, при пържене и печене на месо се образува и канцерогена  ароматни амини, които с вкусния си мирис  неустоимо  привличат да се хапва всичко приготвено на скара, но са много вредни за здравето.

Не трябва да има капеща мазнина, както и дим при печенето. Но явно условията и предупрежденията са много повече от добрите страни на неделното хапване. Както и второто важно заключение,  че системно съсипват и семейството ви.

Силвия РАДЕВА, БЛИЦ