Специалисти по палеогенетика успяха да разшифроват генетичния код на народа, населявал в миналото легендарния Великденски остров. Учените са установили, че местните аборигени са били роднини на полинезийците. Освен това, до пристигането на европейците на острова,  този народ никога не е контактувал с други хора.
По-рано се предполагаше, че островитяните са имали някакви контакти с индианците от Южна Америка, но сега се оказва, че в това няма нищо вярно.

Великденският остров е смятан за едно от най-мистериозните места на нашата планета. Преди 2000 години той е бил обитаван от уникална и странна цивилизация. Тези хора са оставили след себе си множество удивителни следи, сред които световноизвестните моаи -  монолитни човешки фигури, издялани от камък, които според съвременните учени изобразяват обожествените предци на полинезийците.

За съжаление, всички представители на дивия народ са починали още преди появата на колонизаторите. Остатъците от древната цивилизация били окончателно унищожени в средата на XIX век след окупацията на острова от робовладелците. Писмеността на аборигените е обгърната в мистерия и до ден днешен не може да бъде разгадана от учените.
 
Източник:esoreiter.ru

Превод: БЛИЦ