Нуждата да общуваме с хората, които обичаме, е особено силна в празничните дни – да се поздравим и да споделим емоцията на най-светлите празници. През последните години обаче много хора не могат да бъдат физически близо до семейството и приятелите си. Затова само с няколко докосвания на смартфона всеки може да празнува с любимите си хора, макар и виртуално, благодарение на технологиите. Това показват и данните на А1 за рекордно потребление на мобилни данни в тяхната мрежа през четирите празнични дни на Коледа и Нова година.


Клиентите на телекома са генерирали около 2 700 000 GB трафик и са изговорили общо 150 млн. минути. Спрямо предходния 1 януари тази година интернет трафикът се е увеличил с 48%, което се равнява на почти 800 000 GB. В рамките на четирите празнични дни рекордно увеличение с 48% е отбелязано на Бъдни вечер, 50% на Коледа и 47% на 31 декември 2021 година.


През четирите празнични дни генерираният трафик в 4G мрежата на А1 се е повишил с 58%-61%. Повишаващото се търсене за дигитални възможности за забавление и общуване, в съчетание с постоянното развитие на технологиите, са причината за все по-големия обем мобилни данни. В 5G ULTRA се наблюдава постоянно увеличение на мобилния трафик още от старта на петото поколение мрежа на компанията. В мрежата на А1 потребителите на 5G услуги могат да се възползват от гигабитови скорости, което разширява и подобрява изживяването им с видеосъдържание и видеоразговори и др. 5G ULTRA е на разположение на жителите и гостите на над 75 града и курорта в страната и те могат да се възползват от близо 3,5 пъти по-бърза скорост от тази на 4G.


По време на четирите празнични дни в мрежата на А1 е регистриран и засилен трафик в популярните зимни курорти, като в първия ден на Новата година в Пампорово се наблюдава ръст от 206% в генерирания интернет трафик и 144% ръст в изговорените минути. Данните са съпоставими с 18 декември – друг натоварен ден, който бе и начало на ски сезона в страната. Друг курортен град – Банско, отчита 174% ръст в интернет трафика и 86% ръст в разговорите. На свой ред в Боровец се наблюдава ръст в трафика от 101% и 85% ръст при проведените разговори.

В по-големите градове също се наблюдава повишение на показателите, като на 1 януари Ловеч отчита 28% повече трафик и 46% ръст на разгорите спрямо 18 декември 2021 г. Двуцифрено увеличение на трафика (28%) телекомът отчита в Габрово и Монтана, а във Варна - ръст от 25%. Ръст при разговорите се наблюдава и в столицата, за сметка на спад в интернет трафика.