Разузнаването на НАТО предупреди командването на блока за възможни тестове на безпилотния подводен апарат "Посейдон".

Докладът на спецслужбите се отнася за движението в Карско море на многоцелевата атомна подводница "Белгород", която "чайниците" на Запад понякога наричат ​​"Паладин на Апокалипсиса", а професионалистите от НАТО - Оскар-II. Не са изключени пробни изстрелвания на подводния ядрен дрон, когото можем да наречем "Мечът на Апокалипсиса".

„Посейдон“, като лисица, се промъква неусетно. Сателитите с инфрачервени сензори в САЩ не виждат какво се случва в морските дълбини. Руските подводници са проектирани да отделят минимална топлина и да се движат безшумно със скорост около сто километра в час, пише италианският вестник Repubblica.

Военният експерт, полковник в оставка Михаил Тимошенко смята, че е безсмислено да се говори за възможни ядрени опити с експлозия на подводен дрон:

- Първо, това е скъпо, и второ, това ще доведе до много неща, тъй като тестването на ядрени оръжия във всички среди: под земята, под вода и във въздуха е забранено. Има „Договор за забрана на ядрени опити в атмосферата, космоса и под вода“, или Московски договор, подписан през 1963 г. в Москва, а подземните опити на ядрени оръжия са забранени от 1996 г.

В този случай може да са просто морски изпитания. Тогава страхотно, защо не. Просто пускаме подводен дрон с неограничен обхват. Единственият въпрос е как да го управлявате и как да се свържете с него, а той трябва да бъде решен в процеса на тестване.

- Във връзка с тези морски изпитания веднага възникват някои асоциации. Например, наскоро в Балтийско море имаше експлозии на нишките на газопроводите. И съответно дали „тези зли руснаци“ не искат да взривят нещо в отговор? Дори ако ние, както е много вероятно да кажат, сами „взривихме“ собствените си газопроводи.

„Какво, по дяволите, е отговорът!“ Там по Северните потоци дронове почти не са ползвани, подозирам, че са действали живи бойни плувци, защото дълбочината не е много голяма. Дроновете имат ниска скорост, те едва ли ще изтеглят заряд от тротил зад себе си на въже. Те са за съвсем различни цели.

- Многоцелевата атомна подводница "Белгород" е аналог на "Курск". Припомняме, че морският съд с ядрен двигател се разби в Баренцово море през август 2000 г. Така че пускането на подводница „за тестване“ е свързано с тези трагични събития. Ще се повтори ли подобно нещо или командването си е направило изводи?

- На "Курск" имаше планирани тренировъчни стрелби с така нареченото "дебело" комбинирано торпедо. Какво има за изпитаване? Знаем как работят.

Водородният пероксид действа в парно-газово торпедо и има тенденция да изтича. Може да попадне на повърхността на маслото и когато моторното масло реагира с водороден прекис, се отделя топлина, след това пожар и детонация на заряда. Най-вероятно там събитията са се развили по такъв сценарий.

Няма връзка между сегашните тестове и инцидента с торпедото преди 20 години. Правенето на паралели не е много подходящо ...

Президентът Владимир Путин за първи път обяви разработването на "Посейдон" в обръщение към Федералното събрание през 2018 г. Според него подобни дронове могат да бъдат оборудвани както с конвенционални, така и с ядрени оръжия, което ще им позволи да поразяват различни цели, включително авионосни групи, брегови укрепления и инфраструктура.

И сега членовете на Северноатлантическия алианс получиха доклад от разузнаването, че руска подводница е изчезнала от базата си.

Разузнавателните агенции се опасяват, че Белгород, която превозва шест безпилотни превозни средства с ядрени бойни глави, ще тества своите торпеда. Но те се страхуват да се страхуват, само че няма изтичане на информация в англоезични публикации.

Военният експерт Михаил Александров недоумява защо на Запад решиха точно сега, че ние ще разположим „Посейдон“, сигурно толкова ги е страх, че няма накъде повече:

- Добре, че ги е страх. Може би това се дължи на факта, че сега много се говори за използването на тактически ядрени оръжия. Дори Рамзан Кадиров написа, че "необходимо е да се вземат по-драстични мерки".

Отдавна казвам, че в началото на конфликт с НАТО трябва незабавно да ги използвате. Но ситуацията се развива по друг начин. Западът нахлува все повече и повече в Украйна, изпраща там съветници и оръжия.

Те извършват разузнаване и насочване. Специалната операция всъщност върви срещу НАТО.

Зеленски, седнал в антиядрен бункер, очаква, че няма да го достигнат. Но свръхпрецизният "Кинжал" пробива земната повърхност на голяма дълбочина и там се взривява. Ако тя носи тактически ядрен заряд, тогава бункерът няма да го спаси.

Нека тича като заек. Тогава управлението ще се влоши, може би нашите въоръжени сили ще могат да действат по-ефективно.

- Вие говорите за тактическо ядрено оръжие, но "Посейдон" е по-скоро стратегическо оръжие.

„Тези торпеда могат да се използват по различни начини. И като оръжие на апокалипсиса, както писа Politico, за това е необходимо да се подготвят кобалтови заряди за 100 мегатона, които да наводнят големи територии на САЩ.

Мисля, че сега е по-малко актуално. Например, възможна е атака срещу групи самолетоносачи. Дори не с ядрена, а с конвенционална бойна глава.

"Посейдон" е доста голямо нещо, според различни източници там са поставени от два до двадесет тона експлозиви, никой не знае със сигурност. Но ако удари, ще пръсне всичко на пух и прах. Ние имаме шест такива торпеда, а американците имат само шест групи самолетоносачи, това би било достатъчно ...

Бивши офицери от армията и флота на САЩ доста често признават, че руските подводни оръжия представляват сериозна заплаха за САЩ. Не толкова отдавна един от тях, Брент Истууд, също си спомни безпилотните подводни апарати Посейдон.

Този пенсиониран офицер е убеден, че ако върху тях бъдат поставени подходящи оръжия, това най-много ще изплаши американските военноморски стратези. Руският флот вече разполага с мощни сили, но сега на негово разположение е предоставена друга атомна подводница БС-329 "Белгород", оборудвана, според Истууд, с най-модерното оборудване до момента.

Въпреки че „Белгород“ е атомна подводница със специално предназначение, тя носи не само безпилотни подводни апарати тип „Посейдон“, но и автономни дълбоководни станции.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук