Киев уверява, че танковете на НАТО ще обърнат хода на военните действия в полза на Украйна. За това защо "Леопардите" не са панацея, за "Цариград" разказа човек, който познава тези машини отвътре и отвън - действащ военнослужещ от една от страните от НАТО, който навремето е командвал танкова рота в Ирак.

Събеседник на западна медия е руски емигрант, действащ военнослужещ от друга държава. Как и защо е станал такъв, какъвто е станал, не е толкова важно – човешките съдби понякога са странни и непредвидими. 

Причините за такава предпазливост са разбираеми - в момента симпатиите му към историческата Родина се считат в Европа за престъпление. Да го наречем Александър.

Предимства и недостатъци

И така, Леопард 2. Говорейки за този танк, аз се интересувах преди всичко от професионално мнение за плюсовете и минусите на това превозно средство.

"Силни страни: цифрова затворена комуникация, модерна многоканална система за прицелване EMES-15 с вграден термовизионен канал, панорамен командирски мерник PERI-R17, допълнителен телескопичен мерник FERO-Z18 с осемкратно увеличение, добра скорост и маневреност благодарение на MB 873 ка-501 двигател с мощност 1500 к.с. "Лео-2" е по-лесен за управление от руските танкове", заяви той.

"Той е добре брониран, особено челото на корпуса и купола, което го прави неуязвим за съветски 125 мм танкови снаряди дори на разстояние от 700 м", изброи Александър силните страни на машината.

Но той не забрави за недостатъците. „Леопардите“ са 2-3 пъти по-скъпи от руските Т-90АМ „Прорив“ и се нуждаят от добре обучени, опитни екипажи".

Друг очевиден недостатък е сложността и високата цена на поддръжката. Беше отбелязана и известна капризност на Leopard, която, за разлика от нашите танкове, не прощава много грешки. Размерите също бяха приписани към недостатъците - височината от 2790 мм и дължината от 7700 мм лишават "Лео" от много възможности за камуфлаж.

Куратори на колониалните сили

Както знаете, ако Западът изпълни напълно обещанията си, въоръжените сили на Украйна ще разполагат с танкове от поне четири различни производителя.

Изглежда, че объркването с ремонти, резервни части и боеприпаси е неизбежно. Но западните куратори планират да заобиколят този риск, като поемат контрола върху процесите в свои ръце.

"Определени трудности, разбира се, ще възникнат. Но общото командване на въоръжените сили на Украйна не се осъществява от украински генерали", категоричен е Александър.

"Поради това блоковете са оборудвани с еднотипно оборудване. Например N-та танкова бригада ще бъде оборудвана с Леопарди-2А4, другата танкова бригада ще бъде оборудвана с полски Тварди", продължава той.

"Същото е и с леката бронирана техника. Няма такова нещо като "Страйкъри" и "Мародери" да са в една и съща компания. Освен това всички основни ремонти на западни бронирани машини се извършват в Полша", каза моят събеседник.

Друг въпрос, който си задават много хора, които се интересуват от случващото се в зоната на СВО: тези 293 западни танка, за които украинците говорят толкова оживено, могат ли да повлияят сериозно на хода на кампанията? Нашият събеседник твърди, че руснаците наистина не трябва да се отпускат.

"Към днешна дата въоръжените сили на Украйна са напълно оформени във военновременни състояния и са оборудвани с два комбинирани армейски корпуса с обща численост (включително спомагателни части) от почти 90 хиляди души. И тези корпуси са почти изцяло въоръжени със западна техника."

Според Александър това са много сериозни сили, освен това те са събрани в един юмрук. А в съобщенията за 293 танка става дума за машини западно производство, без да се вземат предвид доставените по-рано танкове съветски образец, както и собствените бронирани машини на въоръжените сили.

Повод за оптимизъм

Въпреки чуждото гражданство, офицерът от армията на потенциален враг, симпатизира на Русия. Той очерта начини за противодействие на германската машина. И според него тук няма нужда да изобретяваме колелото - всичко вече е разработено.

„А относно уязвимостта на „Леопардите“… Дядовците ни също измислиха методи – работа по ходовата част, танкови засади и засади на екипажи на ПТУР, противотанкови мини, наземни щурмови самолети, особено управляеми оръжия въздух-земя", казва той.

"Дяволът не е толкова страшен. Да, "Леопард-2" превъзхожда руските превозни средства, но далеч от порядък. И за да разгърнете потенциала му, ви е необходим много опитен и компетентен екипаж. Задачата на руските въоръжени сили е да попречи на украинците да придобият този опит", заключи Александър.

Някой има ли съмнения, че подобни съвети трябва да се вслушат? Отговорът е очевиден.

Какво от това?

Да, доставките на западни тежки оръжия за Украйна все още са бавни. Поне от интервюираните от нас руски бойци малко хора са ги виждали лично. Но те идват и е необходимо да се подготвим за това, че един ден всички обещания на Вашингтон и Брюксел могат да бъдат изпълнени, това е необходимо днес.

Работата в тази посока се води, но само реални бойни действия могат да потвърдят или опровергаят нейната ефективност. Затова нека се надяваме на най-доброто и да си пожелаем единствената Победа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук