Руският космически кораб "Союз МС-23" се разкачи от Международната космическа станция (МКС) - първа стъпка от процеса на завръщане на Земята, предава Ройтерс.

В него са космонавтите Сергей Прокопиев (48 г.) и Дмитрий Петелин (40 г.), както и астронавтът на НАСА Франк Рубио (47 г.)

Разкачването от МКС стана минута по-рано от планираното от Роскосмос.

Малко по-късно капсулата поема към Земята и ще навлезе в навлезе в атмосферата й в 13:55 ч. българско време. След това ще разтвори парашута и ще се приземи в степите на Казахстан в 14:17 ч., сочат плановете руската космическа корпорация Роскосмос.

Прокопиев, Петелин и Рубио пристигнаха на МКС с кораба "Союз МС-22" на 21 септември м.г. , като за тази година в космоса те работиха по станцията и направиха редица научни експерименти.

Завръщането им закъсня с шест месеца от предварителните планове, защото корабът им "Союз МС-22" аварира и се наложи да бъде изпратен нов, с който да се приберат, припомня Ройтерс. Това даде възможност на двамата руснаци и на Рубио мисията им са бъде удължена на 371 дни в орбита.

На 11 септември американецът постави рекорд за най-продължителна космическа мисия на астронавт от НАСА. Той подобри постижението на Марк Ванде Хeй, който през 2021 - 2022 г. работи на МКС в продължение на 355 дни.

Въпреки това, Рубио и руските му колеги са далеч от рекорда за най-дълга космическа мисия, който е 437 последователни дни и 18 часа. Той е поставен от руския космонавт Валерий Поляков, който остана на станцията "Мир" между януари 1994 г. и март 1995 г. Той почина на 80-годишна възраст миналия септември.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук