Региони на Русия се оказаха под заплахата да се окажат под вода в случай на продължаване топенето на ледниците на планетата. Това разказа списанието National Geographic. Изданието публикува карта, на която се вижда, че в случай на стопяването на всичките ледници европейската и южната част на Русия ще се окажат под морското равнище. 

Разширяването на Средиземно море ще бъде последвано от увеличаването на Черно и Каспийско море, в резултат на което ще пострада голяма част от Русия и Украйна, които ще се окажат под вода. 

Завинаги от лицето на Земята също могат да бъдат изтрити Холандия, Дания, Естония, Лондон и Венеция. Също в случай на катастрофата частично под вода ще се окажат САЩ, Китай и крайбрежна Индия. 

Отбелязва се, че глобалното затопляне ще пощади Африка, която ще понесе най-малко щети, а също така и средиземноморските страни, защото те са разположени в планинска местност. 

При това изследователите успокояват, че въпросната глобална катастрофа е възможна едва след 5 000 години. Именно толкова време е необходимо, за да се разтопи всичкият лед на планетата. 

Що се отнася до България, както се вижда от картата, територията на страната ни ще бъде пощадена от стихията. 

КАРТИТЕ може да видите ТУК!

Превод и редакция: БЛИЦ