Характерът на съвременния въздушен бой се определя от най-новите реактивни изтребители, пише The National Interest. В същото време най-страхотните и мощни самолети в света са в експлоатация в армиите на Русия и Съединените щати. 

Бойната авиация стана ключът към успеха в битките през Втората световна война. Японската атака срещу Пърл Харбър беше може би първата демонстрация на предимството на изтребителната авиация в съвременната война.

Разбира се, не всички изтребители са създадени равни. Стелт, скорост, оръжия и авионика се различават значително между самолетите. 

Нека да разгледаме американски и руски изтребители, които заемат водеща позиция в своя клас. От американска страна това ще бъдат F-35, F-22, F-15EX и Block III F/A18 Super Hornet, а от руска – Су-35, Су-57, МиГ-29 и МиГ-35.

Западната преса прогноза за изхода от битката между украинските Ф-16 и руските Су

Изтребител F-22 на ВВС на САЩ

F-22 Raptor влезе в експлоатация преди повече от 20 години, превръщайки се в първия изтребител от пето поколение в света. Raptor беше първият самолет, който съчетава супер маневреност, стелт и ултра голям обсег. Най-важната характеристика на F-22 несъмнено е способността му да остане невидим за вражеските самолети, което се осигурява от малкото напречно сечение и двойните двигатели с вектор на тягата.

F-35 Lightning II

F-35 Lightning II е най-новият американски изтребител от пето поколение. Комбинацията от скорост, стелт и мощни оръжия означава, че това е един от самолетите с най-голямо търсене в целия свят. Днес има повече F-35, отколкото всички други стелт самолети взети заедно.

Повече от 900 от тези машини бяха изнесени. Причината F-35 да е толкова популярен по света е неговата гъвкавост. Lightning II може да провежда разузнаване, наблюдение и електронна война. И прави всичко това по-добре от други самолети в своя клас.

F-15EX

Lightning II се смята от мнозина за най-добрия от най-добрите, но не е най-скъпият боец в американския списък. Ценовата преднина принадлежи на F-15EX, чието производство струва около 94 милиона долара на бройка. Но изключителните характеристики на Eagle II оправдават високата му цена. Тази година самолетът доказа способността си да носи и изстрелва до 12 ракети въздух-въздух по време на полет. Той е в състояние да вдигне във въздуха до 13,6 тона боеприпаси, така че неслучайно го наричат небесен бомбоносител.

F/A-18 Block III

Най-новият американски самолет, който с право може да се нарече един от най-добрите изтребители в света, е най-новата версия на Super Hornet. F/A-18 Block III е с повече от 20 процента по-голям от предишните версии. Но благодарение на повишеното бойно натоварване, стелт характеристики и обхват, този самолет се превърна в основата на военноморската авиация на САЩ.

Модернизираният вариант разполага и с адаптивен 10x19-инчов сензорен екран, което е много значително и полезно подобрение за пилотите. Благодарение на този модерен дисплей, пилотът може да обработва информация с помощта на свързан в мрежа бордови компютър. Неговата мощност на обработка е 17 пъти по-висока от предишните варианти.

Русия също има четири солидни изтребителя в своя авиационен арсенал. 

Многоцелеви изтребител от пето поколение Су-57

Но в момента само един самолет от пето поколение лети като част от военно-космическите сили. Су-57 има много подобрения, които го отличават от предшествениците му от съветската епоха. Изтребителят може да достигне скорости от Mach два, което означава, че лети по-бързо от F-35 Lightning II.

Въпреки превъзходната си скорост, Су-57 има сериозни конструктивни недостатъци. Например, той не е толкова стелт, колкото американските изтребители от пето поколение.

Су-57 е единственият руски изтребител от пето поколение и Москва използва много повече самолети от четвърто поколение по време на военната си операция в Украйна.

Су-35

Су-35 е разработен в Съветския съюз по време на Студената война като противотежест на американските изтребители F-14 и F-15. Той се задвижва от два байпасни турбореактивни двигателя AL-31F 117S и може да достигне скорости над 2,25 Маха, което съответства на скоростта на Raptor и значително надвишава скоростта на Lightning II. Освен това Су-35 има мощно оръжие въздух-земя.

МиГ-29

МиГ-29 на конструкторското бюро Микоян е създаден като многоцелеви изтребител. Това е самолет, който носи значителен полезен товар с тегло почти четири тона, включително управляеми ракети R-27, R-73 и R-60.

МиГ-35

Русия смята своя изтребител МиГ-35 за самолет от поколение 4+++. Тя го показа за първи път през 2007 г., като го нарече наследник на МиГ-29. Този самолет има активна радиолокационна система с електронно сканиране, разработена от конструкторското бюро Микоян, което му дава редица предимства пред по-старите съветски самолети.

МиГ-35 носи разнообразен полезен товар, състоящ се от управляеми и неуправляеми ракети и бомби. Сред тях са противокорабни ракети Х-31А, противорадиолокационни ракети Х-31П, ракети въздух-земя Х-29ТЕ и регулируеми бомби КАБ-500Кр с телевизионна глава за самонасочване. На хартия това е много респектираща машина, но Москва не успя да ги изнесе и Русия остава единствената страна, където МиГ-35 е на въоръжение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук