Екип от учени е успял да отгледа ембрион, състоящ се от клетките на човек и маймуна, съобщава изданието Cell.

Отбелязва се, че целта на изследването е да създаде нови начини за производство на органи за хора, които се нуждаят от трансплантация.

Изследователи от Съединените щати и Китай, под ръководството на Хуан Карлос Изписуа Белмонте, професор в Лабораторията за генна експресия на Института по биологични науки Солк в Ла-Хойя, са поставили 25 клетки, известни като индуцирани човешки плюрипотентни стволови клетки (iPS клетки) в ембрионите на маймуна макак.

Животните са избрани поради близката им генетична връзка с хората. Един ден по-късно били открити човешки клетки, растящи в 132 ембриона.

След като ги изучава в продължение на 19 дни, Белмонте е заявил, че това е позволило на учените да научат повече за това как взаимодействат животинските и човешките клетки. Според неговото мнение, това е важна стъпка към подпомагане на изследователите да намерят нови начини за отглеждане на органи за трансплантация.

Ембрионите на организма, наречен химера, са обезпокоили научната общност.

„Мисля, че обществеността ще бъде загрижена и аз също, че просто вървим напред с науката, без да водим подходящ разговор за това какво трябва или не трябва да правим“, казала е Кирстин Матюс, научен сътрудник от Института Бейкър.

Има и поддръжници на проведения експеримент.

"Не намирам тези изследвания за проблематични от етична гледна точка. Те са насочени към високи хуманитарни цели", отбелязал е Инсу Хен, специалист по биоетика от Университета Кейс Уестърн Ризърв и Харвардския университет.

Според Белмонте учените не са имали задачата да „създадат чудовище“.

"Нашата цел не е да създадем нов организъм или чудовище. Опитваме се да разберем как клетките на различни организми взаимодействат помежду си", подчертал е ученият в защита на експеримента.

Някои критици на резултатите отбелязват, че такива хибридни същества могат да произвеждат човешка сперма или яйцеклетки в зряла възраст.

Превод и редакция: БЛИЦ