Не минава и седмица без да се появи поредното пророчество за края на света или новина, потвърждаваща приближаването на Апокалипсиса.

На човечеството е било предсказвано многократно края на света, но всъщност нищо не се е случило. Този път обаче най-новите прогнози на астрономите предизвикват вниманието на обществеността.

Според предварителните изчисления на учените, светът ще бъде изправен пред две катастрофални заплахи от космоса. Става въпрос за астероида Апофис, чиято траектория напоследък е много тревожна за астрофизиците. Според техните изчисления космическото тяло трябва да се доближи два пъти до Земята - през 2029 и 2036 година.

За първи път обектът ще се приближи до Земята на разстояние само 40 хиляди километра, но може да намалее под гравитацията на нашата планета. Въпреки това астрономите вярват, че дори в този случай Земята ще избегне сблъсък с астероида.

Ако оцелеем от това събитие, то след седем години (през 2036 г.) астероидът отново ще се приближи до Земята и в този случай ще полети директно към планетата ни.

Астрономите са посочили страните, които могат да бъдат ударени от небесното тяло: САЩ, Русия, Китай, Япония и Канада. Силата на сблъсъка ще бъде сравнима с 44 атомни бомби, хвърлени в Хирошима през 1945 г., което е равно на 800 мегатона в тротилов еквивалент.

Ударът може да предизвика верижна реакция, състояща се от поредица от чудовищни ​​бедствия, които могат да заличат целия живот от лицето на Земята.

Съобщава се, че сблъсъкът може да бъде избегнат и поради ефекта на Ярковски, същността на който се заключава във въздействието на слънчевата светлина върху повърхността на въртящ се астероид.

При нагряването топлата страна на астероида ще излъчва по-силно фотони отколкото студената. В резултат на това ще възникне малка реактивна сила, която ще повлияе на траекторията на астероида и ще промени пътя му.

Да се надяваме, че Слънцето ще ни помогне, в противен случай човечеството ще трябва да търси по-ефективни начини за решаване на глобалния проблем.