Руски учени разкриха тайната на падането на Тунгуския метеорит в Сибир през 1908 г. Изследователите описаха тяхната теория в поредица от статии в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Според учените, в действителност не е имало падане на метеорит на Земята. Огромен железен астероид с размери 100 до 200 метра е преминал през атмосферата на планетата. Надморската височина е била от 10 до 15 километра, а скоростта - около 20 километра в секунда.

Учените смятат, че обектът не би могъл да се състои от камък или лед, тъй като ниската сила на тези вътрешно разнородни материали, за разлика от желязото, води до бързото унищожаване на такива тела в атмосферата, когато тялото се движи. Ако астероидът бил от желязо, той можело да запази целостта си и да се върне обратно в космоса.

„Такъв обект може да създаде ударна вълна, която да накара дърветата да паднат в област, която значително надвишава една и половина хиляди квадратни километра, и да не оставят следи от първоначалното тяло на земната повърхност“, обясняват експертите.

Тунгуският метеорит е предполагаемо тяло, паднало в района на река Подкаменная Тунгуска на територията на днешния Красноярски край, Русия. Предполага се, че най-вероятно е метеорно тяло или тяло с кометен произход.

Ударът на обект в земната атмосфера предизвика експлозия, която според някои съобщения е сравнима с най-мощната от взривените водородни бомби. На 800 километра от епицентъра се чу експлозия. Взривната вълна се спусна по гората на площ от 2000 квадратни километра.