Британската лекарка Равина Бханот посочи преяждането и дългите паузи между храненията като една от основните причини за постоянна умора, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Daily Mirror.

Според експертката дългите паузи между храненията могат да доведат до липса на енергия и ниски нива на кръвната захар, което в крайна сметка води до вялост и умора. За да разреши този проблем, лекарят препоръча да се запасите със здравословни закуски. Ядките, сушените плодове и пълнозърнестите крекери могат да свършат добре.

Твърде много храна принуждава тялото да изразходва много енергия за преработването й, казва Бханот, а храните с високо съдържание на захар и въглехидрати предизвикват рязък скок на енергията, който се превръща в също толкова рязък спад. За да избегне това, тя съветва да комбинирате храни, богати на въглехидрати, със зеленчуци и билки.

Липсата на желязо, магнезий, калий и витамини D и B12 може да бъде друга причина за умора. За да се определи недостигът, Бханот съветва да се направи кръвен тест и да се свържете с терапевт, за да го дешифрира и да получите препоръки. Тя добави, че липсата на сън пряко засяга енергийните нива, така че възрастните трябва да спят поне 7 часа на нощ.

В същото време е важно да се гарантира, че спалнята има комфортна температура на въздуха. След физическо натоварване и спорт се появява усещане за бодрост. Спортуването трябва да бъде поне 150 минути седмично, каза Бханот. По-честото движение е особено важно за тези, които водят заседнал начин на живот.

Хората, подложени на хроничен стрес, могат да се сблъскат с постоянна умора, каза специалистката. Тя насърчава да се научите как да се отпуснете и да не се претоварвате, както емоционално, така и физически.