Учени от университета в Бристол разкриха мистерията зад синия цвят на боровинките. Резултатите от изследването не само разкриват механизмите, по които този рядък цвят се създава в природата, но и отварят нови перспективи за създаване на екологични и годни за консумация пигменти.

Резултатите от работата са публикувани в списанието Science Advances. 

Факт е, че синият пигмент не съществува в природата. Въпреки това боровинките и другите им роднини, като дамсон и плодовете от хвойна, могат да изглеждат сини благодарение на восъчната си кожа.

Учените са открили, че восъчният слой върху кожата на боровинките съдържа малки структури, които разпръскват синя и ултравиолетова светлина, докато абсорбират светлина от други цветове. Това създава синьо както за човешкото око, така и за птиците и други видове, които могат да виждат ултравиолетова светлина. Този уникален механизъм на природата помага за привличането на опрашители като пчелите.

Синият цвят на боровинките не може да се получи чрез просто смачкване на зрънцето, тъй като този цвят не се намира в пигментирания сок на плода. Това обстоятелство кара изследователите да смятат, че има нещо странно в цвета му.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Като част от експеримента изследователите са премахнали външния восък от боровинките и са го прехвърлили върху пластина в лаборатория.

 

Така те са създали ново синьо UV покритие и са премахнали веществото, което придава цвета. Интересното е, че този механизъм за създаване на синия цвят на боровинките не е бил документиран преди това и изследователите са успели да го пресъздадат в лабораторни условия.  

„Разбрахме, че в природата има различни сини пигменти, както и „трикове“ или начини, по които природата създава синьо без пигменти.

Просто не знаехме защо боровинките и подобни плодове са сини“, каза физикът Рокс Мидълтън, един от съавторите на изследването.

Учените планират да проведат по-нататъшни изследвания, за да намерят по-лесни начини да пресъздадат това синьо покритие и да го използват за създаване на екологични и годни за консумация багрила, които отразяват синия цвят.

„Хубаво бе, че ни се напомни, че има още толкова много за откриване в света около нас. Растенията са невероятни!“ - казва Мидълтън.

Може би в бъдеще ще видим ядливи продукти с атрактивен син оттенък, създадени от това невероятно откритие.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук