Шамфъстъкът е древен деликатес, на който хората се наслаждават от хиляди години. Те са известни със своя жив зелен цвят, мек вкус и хрупкава текстура. Въпреки това, както се оказа, тези малки ядки могат да крият някои опасности. 

Наскоро в Reddit се появи информация за възможността за спонтанно възпламеняване на шамфъстъците. Според потребителите тези ядки могат да се запалят сами, ако се намокрят. Но колко вярно е това?

Първо, нека разгледаме техническата страна на въпроса. Шамфъстъкът всъщност не е ядка в традиционния смисъл на думата. Те са „семена“, защото са плод, съдържащ черупка, съдържаща семе. Също така си струва да се отбележи, че това не са единствените ядки, които могат да се запалят спонтанно. 

Всички ядки с високо съдържание на мазнини могат да се превърнат в опасност във влажни условия.

Начален Бонус до 1500 лв. за Онлайн Казино Игри от efbet!

Рискът от спонтанно запалване на шамфъстъка се дължи на високото им съдържание на мазнини. При взаимодействие с влагата се получава хидролитично/ензимно разграждане на мазнините, което води до отделяне на топлина и образуване на въглероден диоксид и вода. Този процес може да доведе до верижна реакция, при която водата достига до други шамфъстъци, което ги кара да се запалят спонтанно.

Германската транспортна информационна служба (TIS) обяснява, че самонагряването на шамфъстъците е изключително енергичен процес, тъй като топлината, отделена при дишане, надвишава топлината, отделена при дишането на въглехидратите. 

Шамфъстъците изискват само малко количество влага, за да се запалят спонтанно, така че добрата вентилация и контролираната влажност са от съществено значение при съхранение и транспортиране на ядките.

Всички ядки с високо съдържание на мазнини могат да станат опасност от пожар във влажни условия. Важно е да вземете предпазни мерки при съхранение и транспортиране на ядки, за да избегнете потенциални проблеми. В крайна сметка никой не иска любимите му ядки да се превърнат в малки взривни устройства.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук