От десетилетия наред ракът се смята за един от най-големите бичове на човечеството. Коварната болест взима милиони жертви всяка година, а някои видове са трудно откриваеми. Сега учените са на път да направят пробив в битката със страшното заболяване. Те се приближават към една от най-големите цели на медицината - универсален кръвен тест за рак, съобщи Би Би Си. Екип от университета "Джон Хопкинс" изпробва метод, който открива осем често срещани форми на болестта, включително рак на гърдата, белия дроб и дебелото черво.

Идеята на учените е откриването на годишен тест, предназначен за ранна диагностика на рака, който да помогне за спасяването на човешки животи. Учените се надяват, че тестът ще позволи откриването на тумори на етап, когато те все още биха могли да бъдат премахнати хирургично, което увеличава в много голяма степен шансовете за оцеляване на пациентите. Туморите отделят малки частици от тяхната мутирала ДНК и протеините, които произвеждат, в кръвния поток. Тестът за откриване на рак търси мутации в 16 гена, които обикновено се появяват при болестта и осем протеина, които често се отделят. Приложен е на 1005 пациенти с рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб и гърдата, при които туморът все още не се е разпространил към други тъкани. Тестът е установил 70 процента от туморите.

Доктор Кристиан Томазети от "Джон Хопкис" заяви, че откритието може да има огромно въздействие за предотвратяване смъртността от рак. "Колкото по-рано се открие ракът, толкова по-голям е шансът да се лекува", посочи той. Пет от осемте изследвани ракови заболявания нямат скринингови програми за ранно откриване. Ракът на панкреаса има толкова малко симптоми и се открива толкова късно, че четирима от петима пациенти умират в годината, в която са диагностицирани.

В момента CancerSEEK се изпитва при хора, които не са били диагностицирани с рак. Според учените той може да допълни други използвани инструменти за скрининг като мамографиите за рак на гърдата и колоноскопията за рак на дебелото черво. Увеличаването на броя на анализираните мутации и протеини би позволило тестването на по-широк кръг от ракови заболявания. CancerSEEK е американска разработка, която ще струва на пациентите 500 долара (около 360 паунда), и е предназначен да диагностира появата на ранни ракови образувания още преди настъпването на техните симмтоми в човешкото тяло. Той успява да засече мутации в 16 гена, които обикновено се появяват при болестта, и осем протеина, които често се отделят при процеса на образуване на тумори.

Някои ракови заболявания като панкреаса, яйчниците и белите дробове трудно се откриват на ранен етап, тъй като симптомите са неясни, коментира д-р Никълъс Търнър от Института за ракови изследвания в Лондон. „Ако един тест може да открие само половината от тези случаи, това би било "значителен напредък по отношение на това, къде се намираме в момента", каза д-р Търнър пред „Индипендънт". "Общността на онколозите е изключително развълнувана от потенциала този кръвен тест, но дали този потенциал може да бъде постигнат, все още не е ясно", допълни той. Д-р Герт Атард, ръководител екип в Института за изследване на рака в Лондон, смята, че тестът има голям потенциал. "Това е Светият Граал - кръвен тест за диагностициране на рак без всички други процедури като скенер или колоноскопия", коментира той. Той предупреждава обаче, че все още има несигурност относно това какво да се прави, когато ракът бъде диагностициран.

В някои случаи лечението може да бъде по-лош вариант отколкото пациентът да живее с рак, който не е животозастрашаващ. Мъжете вече могат да имат бавно нарастващ рак на простатата, който да бъде внимателно наблюдаван, а не лекуван. "Когато откриваме рак по различен начин, не можем да приемем за даденост, че всеки ще се нуждае от лечение", каза д-р Атард. Пол Фароах, професор по епидемиология на рака в университета в Кеймбридж, заяви, че е необходима още работа, за да се оцени как тестът работи, когато раковите заболявания са по-малко напреднали. "Доказателството, че тестът може да открие напреднали ракови заболявания, не означава, че ще бъде полезен при откриването на симптоматичен рак в ранните стадии, още по-малко на заболяването в предсимптоматичния му етап", коментира той. Чувствителността на теста към раковите заболявания от първи стадий в проучването е едва 40%.

Тестове за ранна диагностика съществуват и сега за някои видове рак и са много ефективни като например мамограмите за рак на гърдата. И въпреки това, единственият широко използван кръвен тест е за рак на простатата. Забележително е, че въпреки че са минали около 25 години, учените не успяват да постигнат консенсус дали тестът е действително полезен или не, така че несъмнено има голямо място за подобрение, коментира „Форбс".

Ракът е сред водещите причини за смърт в световен мащаб. През 2012 г. в света има 14 милиона нови случая и 8,2 милиона смъртни случаи, причинени от рака. През 2015 г. броят на смъртните случаи е нараснал до 8,8 милиона, а броят на новите случаи на рак се очаква да надвиши 22 милиона през следващите две десетилетия, прогнозира СЗО. Експерти, участващи в най-голямата конференция по въпросите на рака в Чикаго, разкриха последните развития в изследванията на туморите. Един от професорите коментира, че успешен скрининг може да намали смъртността от рак до една десета от сегашния брой. Именно поради тази причина, откриването на рак в ранен стадий е изключително значимо за успешното му лекуване, посочват учените.

Източник: standartnews.com