От древни времена човечеството се опитва да постигне безсмъртие и да открие тайната на вечната младост.

Футуролозите сега назоваха четири основни технологии, които могат да позволят в бъдеще на хората да постигнат вечен живот, съобщават световните издания.

Генната терапия с използване на теломери се смята за най-перспективната. Тези съединения в хромозомите всъщност са отговорни за продължителността на живота.

Теломерите се скъсяват през целия живот на човека. Когато размерът им стане минимален, настъпва смърт. Разбира се, освен ако човек не умре по-рано поради някакво заболяване или злополука.

Компанията BioViva е успяла да получи положителни резултати при изпитания и изследване на генната терапия върху лабораторни мишки.

Втората област е регенеративната медицина, която ще позволи отглеждането на човешки вътрешни органи от стволови клетки.

Друг перспективен начин за удължаване на живота е наномедицината, която се основава на работата на микророботи, които ще могат да доставят полезни вещества до различни части на организма и дори да регенерират мъртви неврони. В момента е широко известно твърдението, че нервните клетки не се възстановяват.

Последното направление е киборгизацията. Това е създаването на изкуствени човешки органи, като понастоящем вече съществуват бионични протези за ръце и крака.

По-рано беше съобщено, че мултимилиардерът Джеф Безос е станал инвеститор в Altos Labs - стартъп, който създава технология против стареене.

Превод и редакция: БЛИЦ