Продажбите на компютри са се увеличили с над 72% през третото тримесечие.
Българският компютърен пазар продължи да расте бързо през третото тримесечие на годината, сочат последни данни на IDC, съобщава TechNews.bg. Въпреки световната финансова криза, продажбите на РС-та у нас са се увеличили със 72.6% спрямо същия период на миналата година. В стойностно изражение ръстът на РС пазара е 44.6% през третото тримесечие.

Най-висок ръст, 117%, бележи сегментът на ноутбуците, който съставлява 57.4% от общия РС пазар през тримесечието. При десктопите увеличението е 36.0%, докато пазарът на x86 сървъри е нараснал с 15.8% на годишна база.

Ноутбуците остават основният двигател на РС пазара, но IDC регистрира и нарастващо търсене на настолни компютри за дома. Втората важна тенденция през тримесечието е ръстът в продажбите на евтини ноутбуци, който обаче не е за сметка на традиционните лаптопи, коментира Евелин Стоев, анализатор от IDC.
Три компании държат общо 40% от всички продажби на РС в България през третото тримесечие - Asus, Acer и HP.

Финансовата криза ще окаже известно негативно влияние върху харчовете за РС през четвъртото тримесечие, прогнозира IDC. Очаква се спад в търсенето на комерсиални РС от секторите на финансите, производството и строителството. Вертикалните сегменти като правителство и телекоми е малко вероятно да съкратят разходите за компютри.  /БЛИЦ