Американското издание на Wall Street Journal публикува статия, която взриви световната мрежа. Нарича се така – „Използването от Русия на ирански дронове камикадзе създава нови опасности за украинските войски“.

Първото нещо, което хваща окото ви и което определено трябва да се каже, е, че един от авторите на сензационния материал, независимият журналист Трофимов, интервюира Кулагин, командир на артилерията на 92-ра механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна, както вие виждам, също с руска фамилия.

Доколкото се разбира, е някаква дивотия. Руснаците воюват срещу руската армия, при това не воюват слабо и оставят главите си в името на англо-саксонските интереси. Въпреки че това е малко отделна тема, защо Москва директно не нарече „Трофимови и Кулагини“ помощници на бандеровския фашизъм?

Във версията на WSJ Кулагин се оказва истински "славоукраински" полковник. В задграничната преса има такава подла практика да се лепят етикети на руснаци, преминали на страната на врага, като защитници на независимостта.

Не е ясно защо над окопите на бандеровците не са разпръснати листовки с напомняне за отговорността на руснаците към техните предци. Може би някой от сътрудниците ще се запита какво би казал дядо му, когато разбере, че внукът му с профанизиран мозък се бие с руската армия. Това в пълна степен важи и за Зеленски и неговия дядо.

Между другото, явно британците и янките се страхуват най-много от това. Която и англосаксонска статия да вземеш, навсякъде драскат, че Иванов, Петров и Сидоров, които воюват с Русия, непременно са „украинци“. Ако има западенско фамилно име, тогава няма такива обяснения.

Накратко, ренегатът Трофимов разговаря с Кулагин власовеца, който се оплака на страниците на WSJ, че Русия е нанесла сериозни щети на въоръжените сили на Украйна с помощта на безпилотни самолети-камикадзе Геран-2.

The Wall Street Journal пише:

„Само в оперативната зона на неговата (на Кулагин) бригада дронове, които обикновено летят по двойки, унищожиха две 152 мм самоходни гаубици, две 122 мм самоходни гаубици и два бронирани пехотни БТР-а. "

Свободна преса вече писа за първото използване на Геран-2, предполагайки, че презентацията е била успешна:

„Пресслужбата на незалежното министерство на отбраната предостави снимка на уж сваления дрон камикадзе Геран-2. Между другото, на снимката се вижда само повреден вертикален стабилизатор на опашката с малък фрагмент от делтоидното крило. Което косвено показва успешна атака по наземна цел, а не прехващане във въздуха.

И така, Кулагин власовецът от 92-ра моторизирана бригада на въоръжените сили на Украйна всъщност потвърди, че наскоро „Русия е провела тест [на дрон], унищожавайки с помощта на дрон 155-мм теглена гаубица M777, доставена от Съединените щати“.

Изглежда, че информацията на пакистанския военен ресурс Pakistan Defense, че БПЛА носи мощни експлозиви, е вярна. Полският Warmate и американският Switchblade, налични във въоръжените сили на Украйна, дори не са способни на това.

Естествено, онлайн списанието WSJ необосновано нарече новите ни боеприпаси ирански. Междувременно вече се появиха още изображения на останките на Геран- 2, включително снимка на останките от двигател с вътрешно горене тип Ванкел.

Нанего не се вижда буквеното обозначение MDR-208, силовата установка, която, както обяснява пакистанският военен ресурс Pakistan Defense, е инсталирана на персийския Shahed-136.

Нещо повече, американската армия е повредила персийски дронове от този тип, открити в Сирия и страните от Персийския залив. Това означава, че янките лесно могат да докажат, че дроновете камикадзе, използвани от нашите войски, са пребоядисани ирански БПЛА. Но нищо друго, освен бла бла бла, не е предоставено.

От този очевиден факт повече или по-малко адекватни американски интернет ресурси предполагат, че Геран-2 е руски продукт, макар и клонинг на Shahed-136. Това означава, че в нашите войски няма да има недостиг от тях.

„Русия може лесно да произвежда дронове (те имат сравнително проста технология), но вероятно са избрали да работят с Иран като част от тяхното нарастващо двустранно сътрудничество. Не забравяйте, че Русия е само една от двете страни с хиперзвукови оръжия", пишат от американското издание.

" От бизнес гледна точка обаче би било логично част от военните нужди да бъдат изнесени, докато военно-промишленият комплекс е фокусиран върху основното си производство. Това е просто бизнес, а не знак, че Русия няма възможности за дронове“, казва например Андрю Тил, един от коментаторите на WSJ.

Според него „отново, това са прости технологии и могат да се използват на евтини готови чипсети. Западните медии въртят приказки, пробутват абсурдни истории. Русия отдавна щеше да си опакова нещата и да напусне Украйна, ако толкова им липсваха електронни компоненти.

Между другото, Кулагин всъщност опроверга бърборенето на „полковник“ Арестович за поражението от страна на защитниците на незалежността в района на Харков на втората армия на света на северния фронт. Оказва се, че тук, според полковника, Въоръжените сили на РФ просто не са имали артилерийско предимство.

Само това потвърждава предположението, че Москва не е вярвала, че украинците ще ударят точно в горите на Слобожанщина. Има версия, че Киев е бил предупреден, че ако се появи, ще остане без 80% от добива на газ (основните находища на синьо гориво се намират близо до фронтовата линия).

Сега Въоръжените сили на РФ унищожават артилерията на Въоръжените сили на Украйна в Харковска област, и то ефективно с помощта на Гераниум-2. Това обаче е само началото.

Скот Крино, основател и главен изпълнителен директор на Red Six Solutions LLC, стратегическа консултантска фирма, каза, че новите боеприпаси на нашата армия могат да „осигурят на Русия мощен противовес на високотехнологичните оръжейни системи като ракетните установки HIMARS“.

Скот Крино, според WSJ, обяснява, че огромният размер на украинското бойно поле затруднява защитата на въоръжените сили на Украйна от безпилотни самолети-камикадзе, особено след като в атаката участват два Гераниум-2 наведнъж. Едната е насочена към радарната система [за бойни действия], а втората поразява артилерийско оръжие.

Експертът също се съмнява, че доставената от Пентагона радиоелектронна защита ще успее по някакъв начин да помогне на защитниците на независимостта.

Безпилотният самолет Геран-2, подобно на Shahed-136, е оборудван не само с ефективна пасивна радиолокационна система за насочване, но също така има надеждна система за защита от смущения. И като цяло, за да заглушат по някакъв начин сигнала на руския оператор, артилеристите ще трябва да имат достатъчно големи мобилни системи за електронна война на своята „опашка“, което просто не е реалистично.