Пилотираният космически кораб "Юрий Гагарин" ("Союз МС-18") с тричленен екипаж се скачи с модула "Рассвет" на Международната космическа станция /МКС/.

В него са двамата руски космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай.
 


По-рано през деня пилотираният космически кораб "Юрий Гагарин" беше изстрелян с ракета-носител "Союз-2.1а" от космодрума Байконур.

Девет минути след изстрелването пилотираният кораб се отдели от третата степен на ракетата. След това беше изведен на орбита.

На 12 април се навършват 60 години от първия в историята полет на човек в орбита, осъществен от съветския космонавт Юрий Гагарин. Пилотираният кораб "Союз МС-18" бе наречен на него, името е изписано върху екранно-вакуумната топлоизолация на битовия отсек на кораба.

Върху ракетата-носител пък има емблема по повод 60-ата годишнина от първия полет на човек в космоса. Върху нея е изобразен профилът на Гагарин, негов автограф, звезда и надпис "60 години от първия полет на човек в космоса".


Планираната продължителност на експедицията е 191 дни. За двама от членовете на екипажа - Дубров и Ванде Хай, тя ще е удължена почти до една година. Това е свързано със снимките на филм на борда на МКС през октомври, съобщи по-рано началникът на Центъра за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин" Павел Власов.

Командирът на екипажа Новицкий ще се върне на Земята през октомври със спускаемия апарат на кораба "Союз МС-18" заедно с участниците в полета на "Союз МС-19" - една актриса и режисьорът на филма, който ще се снима на МКС Клим Шипенко.

В рамките на експедицията ще бъдат проведени над 50 научни изследвания и експерименти.