Русия все още не е използвала и част от всичките си бойни възможности в спецоперацията в Украйна. Има и огромен арсенал от високоточни и почти неудържими оръжия, които ще поразят критичните точки на режима в Киев. На първо място - командните пунктове точно в Киев, както и на железопътната инфраструктура.

След това просто няма да има кой да купува натовски оръжия и за какво да го пренася в Донбас. Въпросът е - кога най-накрая ще бъде взето съдбоносното решение за нанасяне на главния удар?!

Марков: Русия все още има огромна възможности за реакция, докато Украйна няма нищо

Контрастът между отношението към спецоперацията в Русия и Украйна става все по-очевиден. Украинската икономика е напълно преустроена на военна основа, страната е доминирана от тотална военна пропаганда и военна цензура, резултат от което беше изгонването от страната на един от най-богатите хора Ринат Ахметов .

Украинските мъже са хващани направо по улиците и принудително изпращани на фронта. Това рязко контрастира със ситуацията в Русия, където няма – и никога няма да има – мобилизация на населението, а в спецоперацията участва т. нар. „мирновременна армия“. Това са изцяло професионални подразделения.

Диаметрално различното отношение към случващото се подсказва, че Русия все още има огромен луфт от възможности за активизиране на спецоперацията, заявява в интервю за „Незигар“ Сергей Марков , директор на Института за политически изследвания .

Още в началото на юни ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров, след среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу , обяви за "подобряване на по-нататъшната тактика ... което ще позволи значително да се повиши ефективността на нападателните маневри".

Веднага след това започна ново настъпление в Донбас, което даде възможност за няколко седмици да се освободи напълно територията на Луганска област и да започне обкръжаването на Северск, Бахмут и Славянск.

След това, в началото на юли, президентът Владимир Путин недвусмислено заяви, че "като цяло ние все още сериозно не сме започнали нищо". Това означава, че Русия все още има огромен арсенал от неизползвани възможности, за които режимът в Киев дори не подозира.

По кои „центрове за вземане на решения“ ще бъдат нанесени първите удари?

Едно от най-очевидните оръжия в арсенала, които досега не са използвани, са прецизните удари срещу „центровете за вземане на решения“. И дори не е нужно да изпращате бомбардировачи; Ударите могат да се нанасят както от Черно море, така и от сухопътната територия на Русия.

Сред приоритетните цели без съмнение са Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, командването на Обединените сили на ВСУ, командването на Силите за специални операции и Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. Всички тези обекти се намират в Киев.

Освен това, както се вижда от последователното унищожаване на Киевския 72-ри главен център за информационни и психологически операции на СБУ, а след това и на Центъра за оповестяване и управление на авиацията и ПВО на Въоръжените сили на Украйна, няма пречки за точкови удари по украинския генералитет дори в Киев!

Русия многократно е използвала хиперзвукови ракети "Кинжал" в спецоперация, които е практически нереално да бъдат прихванати. Така на 18 март в Делятин (Ивано-Франковска област) беше унищожен подземен склад с ракети и авиационни боеприпаси. Три дни по-късно "Кинжал" удари един от най-големите складове за гориво в Украйна в Константиновка (Николаевска област), а на 11 април - подземен команден пункт в Часовой Яр (Донецка област).

За да се спре потока от оръжия на НАТО, време е да се удари по мостовете и тунелите

Друг инструмент, който Русия все още не е използвала напълно, са ударите срещу критичната инфраструктура на Украйна. И не се използва предимно по хуманитарни причини.

Потокът от западни оръжия, който минава по железопътния транспорт, Русия предпочита да спре, методично унищожавайки тягови подстанции на основните железопътни възли.

Така, според Министерството на отбраната, станциите са били унищожени в Киевска, Одеска и Хмелницка области през април, в Одеска, Киевска, Лвовска и Закарпатска области през май и в Харковска и Донецка области през юни. В същото време по официални данни почти не се нанасят високоточни удари по мостове и тунели.

Методично се унищожава и горивната база на украинската армия. От началото на спецоперацията, съдейки по официалните данни на Министерството на отбраната, са унищожени най-големите нефтени депа в страната в Тернопол, Калиновка (Киевска област), Славута (Ровненска област), Константиновка (Николаевска област), Чугуев и Новая Дмитровка (и двете Харковска област).

В пристанище Николаев е унищожен петролен терминал, откъдето идва снабдяването на южната групировка на украинските войски. А близо до Кременчуг и вече освободения Лисичанск бяха нанесени високоточни удари по рафинерията, откъдето бяха изпращани нефтопродукти за нуждите на украинската военна техника в Донбас.