Преди няколко дни в медиите на САЩ се появи информация за възможността за поставяне на "специална ракета" на разположение на режима в Киев.

За какво става дума стана ясно след изявлението на 28 юли от министъра на отбраната на Украйна Алексей Резников за предаването от американска страна на „уникално оръжие, което ще се използва активно за ефективно потискане на руските системи за ПВО“.

Твърди се, че първите образци на следващото „оръжие-чудо“ вече са пристигнали и „най-мощната армия в Европа“ е готова да ги използва в близко бъдеще, пишат западни медии.

Става дума за доста стара и остаряла противорадарна ракета AGM-88 HARM, приета на въоръжение от армиите на НАТО през 1983 г. Доколко думите на главния защитник на европейската свобода и демокрация отговарят на действителността, не знаем.

Но друго се знае. Руските въоръжени сили наскоро успешно използваха модернизираната противорадарна ракета Х-31ПМ по време на специалната операция Z. Нека поговорим за нея.

Специална операция с висока точност изненадва

Една от основните характеристики на руската специална военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна бяха редовните удари с високоточно оръжие по военна инфраструктура. Резултатът от тези удари беше почти пълното унищожаване на украинската ПВО и ВВС, както и много болезнени нарушения на логистиката на въоръжените сили на Украйна в няколко приоритетни направления едновременно.

Не последното място сред тези оръжия заема противорадарната ракета Х-31П (Х-31ПМ), чиято основна версия, с обхват на изстрелване от сто и петдесет километра, е кодифицирана АС-17 "Криптон" от Пентагона и специалисти от НАТО. Вероятно заради характерната бяла следа, оставена от летяща ракета и много напомняща на блясъка на едноименния инертен газ.

Първа среща

За първи път в началото на март 2022 г. от пресслужбата на Министерството на отбраната на Руската федерация беше получена информация за използването на тактическата ракета въздух-земя Х-31П от руските ВКС по време на специална военна операция.

Цел на въздушния удар, нанесен от многофункционалните свръхзвукови изтребители Су-34 и Су-24 ветерани от руската фронтова бомбардировъчна авиация, беше летището на въоръжените сили на Украйна „Гавришовка“ във Винишка област.

Според Министерството на отбраната на Руската федерация по целта са били изстреляни осем Х-31ПМ, които са унищожили базирания на това летище украински военнотранспортен самолет Ан-26 и хеликоптерна група от транспортни самолети Ми-8. Между другото, целта на ракетния удар беше не само вражеският самолет, но и пистата.

Очевидно наличието на такава ракета във ВКС на Русия беше неприятна изненада за военния елит на Украйна. Освен това успешното използване на антирадара Х-31ПМ предизвика известна сензация във военните новинарски ресурси.

По-рано командването на въоръжените сили на РФ, в отговор на упреците на местни и чуждестранни експерти за липсата на използване на съвременни високоточни оръжия, многократно обяви тяхното присъствие, без обаче да уточни за какво става дума. Както се оказва, наистина са такива и то в достатъчни количества.

Малко за ракетата

Тактическата управляема ракета "въздух-земя" Х-31 (базова версия) е въведена на въоръжение през 1989 г. Нейното развитие се извършва едновременно в две от най-обещаващите области: антирадарна и противокорабна.

Днес има четири основни версии на свръхзвукови тактически управляеми ракети от семейството "Криптон": противокорабни Х-31A и Х-31AД и противорадарни Х-31П и Х-31ПД. Версиите с индекс "Д" се отличават с повишени характеристики: мощност на бойната глава (до 110 кг), тегло на изстрелване (715 кг) и обхват на изстрелване (120-160 км за противокорабни и 250 км за антирадарни опции).

Увеличаването на обхвата на изстрелване позволява на екипажа на самолета-носител да нанася удари, без да навлиза в зоната на покритие на противовъздушната отбрана на противника.

По отношение на украинския театър на военните действия това звучи така - противовъздушната отбрана на въоръжените сили на Украйна не е в състояние да открие своевременно Х-31ПМ и следователно използването на такива ракети от руските ВКС се превръща в проблем. Това е абсолютно неприятна изненада за Укровермахта.

х-31ПМ е подобрена версия на Х-31П, спомената по-горе, оборудвана с новия многообхватен сензор за самонасочване Л-130.

Както Х-31A, така и Х-31П станаха първите в света масово произвеждани авиационни ракети, които получиха комбиниран прямоточен двигател, който позволява дори при полет на ниска надморска височина да се поддържа скорост от порядъка на два Маха (2473,9 км / ч).

Тази скорост, съчетана със способността за маневриране, не само осигурява отлична жизнеспособност на ракетата в процеса на преодоляване на системата за противовъздушна отбрана на противника, но и гарантира много висока степен на вероятност за поразяване на целта.

Схемата на работа на противорадарна ракета е доста проста. Веднага след като радиацията, генерирана от вражеския радар, достигне самолета-носител Х-31П, системата за насочване на ракетата определя точката на формиране на тази радиация и боеприпасите се изпращат към нейния източник.

Дори изключването на радарния сигнал не спасява от удар. А фактът, че Руската федерация разполага с голям брой противорадарни ракети, поставя неразрешими проблеми за противовъздушната отбрана на противника по отношение на бойното им използване.

Ако включите радара, ще долети "Сянка" („Сянка“ е неофициалният прякор на X-31, даден на ракетата от американските пилоти), изключете я и ще ослепеете. Опитите да се реши този проблем чрез краткосрочни включвания са неефективни, тъй като непрекъснатата зона на противовъздушната отбрана, разпадайки се на отделни центрове, става пълна с дупки.

Модернизирана Х-31-ПМ

Информационната причина да се говори за тактическата свръхзвукова авиационна управляема ракета Х-31ПМ беше съобщението. Позовавайки се на източници в силовите структури на Крим, агенцията на 11 юли говори за използването на свръхзвукови ракети Су-30СМ Х-31П от многоцелеви изтребители на военноморската авиация на руския Черноморски флот по време на специална военна операция за демилитаризира и денацифицира Украйна.

„Изтребителите Су-30СМ нанесоха удар със свръхзвукови противорадарни ракети от клас „въздух-земя“ Х-31П по системите за противовъздушна отбрана, радиолокационните станции и други наземни съоръжения на Въоръжените сили на Украйна. В същото време се отбеляза високата ефективност и точност на поразяване, демонстрирани от руското оръжие.

Каква е бойната мощ на новата модифицирана Х-31ПМ? На първо място, в увеличаването на обхвата на поразяване на цел до триста километра. И това въпреки факта, че по-ранните версии имаха много приличен обхват от поне 150 километра.

Образно казано, Въздушно-космическите сили на Русия получиха възможност безнаказано да обстрелват украински РЛС, намирайки се извън обсега на независимата ПВО.

Бойната работа на ракетите Х-31ХП не е особено забележима в медийната сфера, отразяваща хода на специалната операция Z, но значението на тяхното използване трудно може да бъде надценено. ПВО на въоръжените сили на Украйна загуби възможността за нормално функциониране.

Радарите и системите за противовъздушна отбрана са скрити в жилищните райони, като включват радарите само след получаване на информация за предстоящото нападение, рискувайки веднага да се срещнат със същата „Сянка“, но в по-новата й интерпретация.

Очевидно всеки един от военните обекти на въоръжените сили на Украйна с активен радар трябва да бъде разположен като мишена за Х-31ПМ. Тази способност на руската ракета не убягна от вниманието на американските военни експерти, които обичат да дават неофициални прякори на различни видове оръжия.

Нарекоха я Bloodhound, което на английски означава „кървава хрътка“ и според мен доста красноречиво отразява бойния потенциал на ракетата.

Тази ракета често се нарича "глуха", тъй като след като целта бъде уловена, тя не реагира на електронни противодействия на противника.

Модерен набор от бордова радиоелектроника ви позволява просто да отрежете всички външни шумове (смущения), без да генерирате собствени сигнали. Това е уникално високо интелигентно и в същото време високоточно оръжие, чиято вероятност от повреда по време на полета до целта е почти нулева.

За повече от четири месеца руската специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна почти напълно унищожи противовъздушната отбрана на „най-мощната армия в Европа“.

Очевидно е, че прехващането на Х-31ПМ, особено със системите за ПВО на въоръжение във въоръжените сили на Украйна, е задача от сферата на фантастиката.

И въпреки че точните данни за развитата скорост на полета Х-31ПМ се пазят в тайна, може да се съди по подобна характеристика на нейния предшественик Х-31П. Тя е с 4200 км/ч или 3,5 Маха. Така че това е много трудна цел дори за съвременните системи за противовъздушна отбрана, да не говорим за украинската, изградена върху останките от съветското наследство.

И като обобщение. Въпреки че няма официални данни за тактиката на бойното използване на свръхзвукови противорадарни ракети Х-31ПМ, някои източници, близки до Министерството на отбраната на Руската федерация, съобщават за възможността за тяхното групово изстрелване, понякога наричано „рояк“.

Подобна тактика позволява на ескадрила изтребители да потисне противовъздушната отбрана на цял район. Освен това X-31PM работи еднакво добре както срещу старите съветски, така и срещу съвременните комплекси на Северноатлантическия алианс, независимо от работния им честотен диапазон и други параметри.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук