Все по-често доста модерни модели оръжия играят своята роля. Например, като ракетните системи за залпов огън /РСЗО, MLRS / M142 HIMARS и M270 MLRS. Което не може да остане без адекватен отговор от командването на ВС на Русия. В украинския театър на военните действия вече имаше няколко премиери на най-новите руски оръжия. Сега дойде ред на Терминатора, пишат западни медии.

Първата информация за използването на БМПТ „Терминатор-2“ (бойна машина за поддръжка на танковете) по време на руската специална военна операция по демилитаризация и денацификация на Украйна беше публикувана още през май. И сега "тайното оръжие на Русия" се прехвърля в Северск, което е стратегическа цел на ВС на РФ.

Точният брой на разгърнатата техника, разбира се, се пази в тайна, но няколко единици БМПТ са забелязани в Попасная и Северодонецк.

Между другото, наричайки най-новата руска БМПТ „тайно оръжие“, аз просто използвах определението, дадено на „Терминатор“ от американски военни и експерти, които имаха отлична възможност да оценят бойния му потенциал по време на антитерористичната операция в Сирия, където успешно се използва като универсално средство за борба с разчетите на ПТРК и PПГ в градски райони.

Следвайки буквално по петите Т-90 и Т-72Б3 и поддържайки масиран огън, Терминаторът блокира действията на вражеската пехота, позволявайки на танковете бързо да се придвижват напред, пробивайки отбранителните линии.

Действително, перспективният руски БМПТ има много високо ниво на управляемост, сигурност и огнева мощ. Като основно въоръжение Терминатор-2 използва автоматична сдвоена артилерийска установка 2А42 (30 mm) и полуавтоматична система за управление на въоръжението с лазерен канал за насочване.

Пусковата установка на комплекса включва разполагането на четири УР: 9М120-1 "Атака" (тандемна кумулативна противотанкова бойна глава) и 9М120-1Ф "Атака-Ф" (комбинирана фугасна и обемно-детонираща бойна глава). 7,62-мм ПКТМ действа като допълнително оръжие.

Ключовата иновация на БМПT трябва да се счита смесената система за управление на огъня Б07С1. Дълго преди началото на специалната операция "Z", по време на стратегическите командно-щабни учения "Кавказ-2020", е тествана нейната ефективност и са отработени способите за бойното й използване от екипажа.

Трябва да се отбележи, че в операцията за освобождаване на Донбас участват няколко модифицирани версии на перспективната БМПТ, като трима от членовете на екипажа (от пет) отговарят за използването на това въоръжение.

Непоклатимата увереност на командването на специалната военна операция в надеждността и боеспособността на уникалните Терминатори-2 по време на операцията по освобождаването на Северодонецк се изрази в сериозността на задачата, възложена на екипажите - блокиране на Попасное и почистване на предградията от останки от бронирана техника на украинските националисти.

Освен това те трябваше да работят предимно през нощта, тъй като именно тъмното време на денонощието използваха неонацистките формирования за смяна на позиции и преместването на техниката. Но, както се казва, това не се случи. Руските БМПТ спряха тези посегателства в зародиш, като дори не навлизаха в зоната на пряко огнево противодействие и стреляха по цели от безопасно разстояние.

Конструктивните особености "Терминатор", изразени в доста висок силует в комбинация със система за стабилизиране на оръжието, позволява да се поразяват цели на разстояние пет-шест километра, използвайки гънките на местноста в качеството на допълнителна защита.

След разчистването на Попасная, БМПТ Терминатор участваха в пробива на отбраната на Въоръжените сили на Украйна в посока Северодонецк. Има неофициална информация за нападение на 26 май срещу украински позиции от два взвода руски БМПТ, в резултат на което са унищожени 8 танка и 3 бронирани машини.

Украински хеликоптер Ми-8, който се появи в зоната на бойните действия (след паническо съобщение от укробоец за „пробив на най-малко два батальона бронирани машини от неустановен тип“) беше свален от екипажа на един от терминаторите. Въпреки че, повтарям, информацията е неофициална, както и всяка информация, която идва онлайн.

Това обаче е технически осъществимо, тъй като БМПТ използват същите ракети „Атака“, които се използват от ударните хеликоптери Ка-52 „Алигатор“. Всякаква реакция при приближаването на тази ПТРК е принципно невъзможна, тъй като ракетата преминава разстояние от шест километра само за няколко секунди.

Забележителен е епизодът с бойния сблъсък на „Терминатор“ с танковете Т-72М1Р, произведени и доставени на киевската хунта от Полша.

Танкът T-72M1Р е съветско бойно превозно средство, натъпкано със съвременна западна електроника. Танкът е оборудван с по-мощен силов агрегат, термокамера KLW-1 Asteria, автоматизирана система за предаване на данни и многоканална цифрова комуникационна система. Въпреки това, преди да зарадват своите „украински братя“ със своята помощ, хитрите поляци смениха цялото съвременно оборудване с опростени аналози, оставяйки само сателитната навигация от постиженията на полското танкостроене.

Но да се върнем към бойния епизод. Конфронтацията във формат „свободен лов“, както се очакваше, завърши с унищожаването на един (целта беше поразена от разстояние 4,5 км) и бягството на друг полски танк.

Вярно, не за дълго. Явно уплахата от срещата с руските "Терминатори" се оказа толкова силна, че дори GPS системата не помогна. Изгубеният танк се натъкна на позицията на танков батальон от Въоръжените сили на РФ, след което беше унищожен.

Ясно разпределение на ролите във взвода на БМПТ - всеки екипаж работи със собствена, предварително определена цел.

Високото ниво на технологичност на "Терминатор-2". Оборудването на бойно превозно средство с мерник на стрелец и панорамен мерник на командира осигурява широк ъгъл на видимост, което със сигурност повишава ситуационната осведоменост на екипажа на бойното поле.

Според полковник Майкъл Тели, бивш заместник-командир на бригадата тежки бронирани машини Stryker на американската армия в Европа, нивото на сигурност и огнева мощ на най-новата руска бойна машина за поддръжка на танковете превъзхожда дори най-модерните танкове в редица отношения.

Американският полковник смята, че спомагателната силова единица осигурява на Терминатора възможността да бъде в засада без риск да бъде открит от вражеската техника.

През нощта от тази позиция БМПТ е в състояние да атакува едновременно две различни цели с помощта на ПТРК. „Съответно, взвод от такива машини може да унищожи шест цели едновременно“, възхищава се Тели. Затова стрелбата по украински танкове край Северодонецк трябва да се позиционира като „очакван и съвсем естествен резултат от срещата на технологиите на бъдещето с технологиите на миналото“.

„Оборудването на Терминатор-2 с многоканални прицели за стрелеца и командира, включително нощни и дневни прицели, лазерен далекомер, навигация и много други, съчетани с възможността за дублиране на функциите на командира и оператора, осигуряват на машината сериозен резерв на бойна „сила“.

Следователно, независимо от това кога и от кого режимът в Киев ще получи „условно нови танкове“, всяка среща с руската БМПТ „Терминатор-2“ ще остави у тях изключително негативни впечатления“, обобщи Майкъл Тели.