Антисемитски скандал беляза предизборната кампания. Кандидат за вицепрезидент изброи някои от имената в надпреварата за "Дондуков" 2 и написа, че те са само гости на България, съобщава bgonair.bg. 

От организация "Шалом" са сезирали не само Централната избирателна комисия, но и главния прокурор за тези думи.

"В политиката ни днес активно се включват Карадайъ, Лорер, Паси, Моасе. Някак си ми липсват българите в българската политика, на българска земя, в българската държава. Нищо лично, всеки има права, но не забравяйте, че тук е земята на българите и вие сте само гости”, написа кандидатът за вицепрезидент Елена Гунчева във Facebook.

Самата Елена Гунчева не се отказва от думите си.

"Тук е българска земя, ние не сме я купували, кръвта на дедите ни е тук. Не виждам нищо ксенофобско в това нещо. Аз съм българка и се гордея", посочи тя.
От "Шалом" обаче виждат ксенофобия.

"Да бъдем наричани от кандидат за вицепрезидент "гости", в нашата родина, е недопустимо и категорично го определяме като антисемитска проява. Ние сме родени тук. Това е нашата родина", каза изпълнителният директор на еврейската организация "Шалом" Юлия Дандова.

Самата Гунчева смята, че не става дума за атака само срещу нейната позиция.

"Критикувам позицията на г-н Соломон Паси. Специално за ваксините и това, че ни нарича "тъпи", подчерта Гунчева.
"Аз не искам да правя съпоставка между периода преди 80 години и днес, но винаги такива популистки партии, които използват езика на омразата, се появяват в кризисни моменти", добави Дандова.

От ЦИК посочиха, че разпространяването на такива послания е недопустимо, но не могат да вземат отношение, тъй като изказването е във Facebook. Затова и от "Шалом" настояват за промени в законодателството и публикациите в социалните мрежи да подлежат на санкции.