"Излизането от електорална криза на БСП е не толкова идеята за ново ръководство, а кохезия на усилията на всички поколения и на целия управленски и партиен капацитет... Битката за лидерския пост в БСП ще бъде сериозна". 

Този коментар направи пред БНР доц. Татяна Буруджиева, политолог и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". 

По думите ѝ оставката на Корнелия Нинова е символична, "въпросът е дали трябваше да бъде подадена между двата тура на изборите за президент": 

"Тази тема вкарва паразитен шум в този период... Важно е да се избере точен момент за публично поставяне на проблемите, за да бъдат решени, иначе се разтварят в други интерпретации. По време на избори и в гореща фаза няма да се намерят много примери да се поставят подобни проблеми". 

Политологът посочи, че лидерските оставки и в БСП, и в ДБ създават проблем, който е отложен във времето и че това няма да затрудни проблеми при преговорите, а след това - при необходимия диалог между различни политически сили за конкретните решения, които ще предлага правителството, и подкрепата им". 

Според доц. Буруджиева новата коалиция ще е функция на бюджета и на Плана за развитие, което е предпоставка за проблем пред дългосрочността ѝ. 

Въпросът за мястото и значението на ГЕРБ, по думите ѝ, ще стане ясен по време на местните избори. А ДПС са си поставили за цел да покажат, че са сериозен политически фактор