След като се оказа неочакваният победител на вота на 14 ноември от „Продължаваме промяната“ взеха почти половината от избирателните райони в страната – общо 14 от 31, пише "Монитор".

От формацията на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев успешно взеха нишата на ИТН и „Демократична България“ и измъкнаха от ГЕРБ-СДС ключови области, сред които София, Варна, Бургас, Стара Загора, както и Пловдив-град.



През деня Силистра, Хасково и Шумен се люшкаха няколко пъти между ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната“. ГЕРБ -СДС успя да надвие в 12 изборни района, като разликите с ПП са много малки – в повечето случаи в рамките на 2-3 до 4% .

Най-голяма преднина ПП има пред партията на Борисов в Благоевград, 23 и 24 МИР в София, където разликите са над 10 на сто. В резултат на това ГЕРБ на тези избори има с около 96 000 гласа по-малко.

Извънредно! ЦИК огласи какво се случва с битката за НС при почти 100% протоколи
 
Въпреки това разликата между ПП и ГЕРБ е по-малко от 3%, което в цифрово изражение е малко над 46 000.

ДПС на свой ред запазва присъствието си в 5 от районите, каквито имаше и на вота през юли – Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен. От ДПС успяват да дръпнат на трето място спрямо лятото, когато се наредиха на пето място. За сравнение сега те успяват да мобилизират с около 23 000 гласа повече.

Само четири месеца по-късно от ИТН вече изчезнаха от картата, както това е случи с БСП след парламентарния вот напролет. Сривът при партията на шоумена Слави Трифонов е с близо 430 0000 гласа. Именно затова и са едва на пето място. ИТН губят и над
половината от вота си зад граница в сравнение с предишните избори.

"Демократична България" през април имаха силен вот поне в трите столични района. Сега това се променя и те изпадат на трето място в София. Това разпределение на гласовете дава 66 мандата на ПП. ГЕРБ взима 7 мандата по-малко – 59. ДПС получават 34 места в следващия парламент. БСП и ИТН съответно са с близки резултати и ще имат съответно по 27 и 25 народни представители в Народното събрание.

ДБ на свой ред се сдобива само с 16, а Възраждане – 13. Тази сложна конфигурация показва, че за да се състави кабинет и стабилно мнозинство ще са нужни поне 4 партии. Така ПП, ДБ и ИТН имат общо 107 и им трябва още поне 14 депутати, за да си осигурят крехкото мнозинство от 121 души. Ако успеят да се договорят с БСП, това ще им даде общо 134 гласа за т.нар. мнозинство на промяната. 

Те обаче могат да разчитат на подкрепата и на ДПС, след като лидерът на движението Мустафа Карадайъ още след края на изборната нощ заяви, че са готови да дадат такава. Самият Кирил Петков определи като техни естествени партньори ДБ и ИТН, като добави, че ще бъде диалогичен с БСП.

Най-нови данни: Ето кой колко депутати ще има в новия парламент ВИДЕО

Ако все пак първият мандат се провали и вторият бъде връчен на ГЕРБ, то тогава сметките показват, че да има кабинет ще са нужни депутатите на ДПС и Възраждане, които като патриотите на Волен Сидеров преди няколко години да играят т.нар. Златен пръст, за да осигурят 121 гласа в НС.

ГЕРБ в лицето на лидера си Бойко Борисов многократно е казвал, че биха поканили всички на разговори, но най-вече сестринските си партии от ЕНП – каквито са ДБ и ПП. Последните обаче отхвърлиха подадената ръка още преди изборите. Това на практика показва, че ГЕРБ и в този парламент може да се окаже в изолация. Това, че са готови да бъдат в опозиция, потвърди пък в понеделник и Тома Биков.

Кои обаче се оказаха най-интересните сблъсъци. Лидерската битка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова в 25 МИР в София обаче бе спечелена от Ицо Хазарта. Кирил Петков пък успя да победи Борисов и в Пловдив-град. Във Велико Търново пък Христо Иванов остана на последно място от формациите, които минават 4%, като дори бе изпреварен от основния си опонент Делян Пеевски.

Иначе резултатът от вота за държавен глава показва, че Румен Радев и Илияна Йотова са успели да привлекат над 1,27 млн. гласа, което се равнява на 49,39 на сто. Анастас Герджиков и Невяна Митева са спечелили наполовина по-малко – около 556 000 гласа, достатъчни им обаче да стигнат до балотаж в неделя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ