Едно родопско село гласува на чисто. Как живеят хората близо до щастието и далеч от политиката?  Добре дошли в село Бойково, пише "Бг он Ер".

Селото е сред трите места с най-чист въздух в Европа. То е само на 20 км от Пловдив, скрито от градския шум и политическите игри, там живеят 80 души.

"Още 1987 г. френската академия на Наулите прави изследване за въздуха и се установява, че 3 места в Европа са - Шамони във Франция, Карлови вари в Чехия и село Бойково. 

Тук идват от Пловдив, за да си карат карантината и някак си по-бързо оздравяват", каза кметският наместник на село Бойково Иван Пачеджиев.

Теменужка също идва да се излекува, но не от вируса, а от градския шум. Преди 8 години избира селото пред столицата и животните пред хората.

"Тук нямаш часовник. Ставаш горе-долу, когато искаш, работиш, когато искаш. Имаме ферма, малко е стопанството, но е достатъчно, колкото да изкарваме и да преживяваме", коментира тя. 

В селото има 920 къщи, а земята поскъпва всяка година. Хората казват, че избират да живеят с това, което имат. Избират и на 4 април.

"Като се затворим и стоим апатични - нещата няма да се променят. С 2 ръце съм "за" гласуване", категорична е Теменужка.

"За тези години много се промени Бойково, но в добър смисъл. Тъй като съм учителка, когато сме във ваканция или както сега в електронна среда - включвам си интернета и оттук преподавам", сподели Марияна Марчева.

Активността в селото по избори е над 90%. Всички гласуват за когото решат, но нямат спорове помежду си.