"Хората на изкуството и на културата сте будители. Имаме изключителна потребност от такива срещи - да се потопим в красотата на картини, в смисъла на хубава книги, да поговорим за изкуство и за поезия. Мисля, че в тези трудни времена всички имаме нужда от това", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща-дискусия с дейци на културата и науката.

Ето какво още сподели Нинова пред тях:

"Знаем, че годините на прехода ви огорчиха. Тревожи ни, това че хората на духа и на културата, интелектуалците, огорчени може бинот нас политиците някак си през годините се отдръпнаха от активност. А ние като наред, не само политиците имаме нужда точно от обратното. Имаме нужда от вас. Не случайно ви нарекох будители. Да будим народа си, защото може би бедността, може би разделението и омразата доведоха до една бездуховност, до едно отдалечаване на младите и на децата ни от същността на българската култура, традиции и ценности.

Много добре знаем, че не можем едни без други. Дори понякога да сме ви разочаровали, за да се развива българската култура  и духовност има нужда от разумни, смели решения, които се взимат от политици.
 

Сигурно много пъти са се изправяли пред вас такива хора и са обещавали различни неща. Ние имаме предимство - да сме ги правили. И затова много честно, и със самочувствие днес да ви кажем, че когато беше например Стефан Данаилов министър на културата ние постигнахме 1.3% от брутния вътрешен продукт за култура. Нашата цел днес е, в следващия парламент да постигнем 1% от БВП за култура.

Сами си давате сметка, че без политически решения и без финанси няма как да се развива духовната сфера. Тази година брутният вътрешен продукт на България тази година е 117 милиарда. Един процент е 1 милиард и 100 милиона за култура. С такова финансиране и такава държавна грижа може не само да се съживи българската култура и духовност, а тя да стигне до повече хора. Знаете ли колко е отделено от предишното правителство за култура -  245 милиона - една четвърт от това, към което се стремим ние, българските социалисти. И което ви гарантирам, че участвайки в управление ще се борим докрай да се случи. Нека тръгнем от това да осигурим държавна политика и финанси.

Но да ви кажем и какво още искаме да направим. Трябва да започнем от децата. Там е началото. Ние искаме един учебник за един клас по един предмет в цялата държава, но в този учебник преди Робинзон Крузо да измести Иван Вазов, да бъдат български писатели, художници, автори и творци. Те трябва да бъдат заложени в учебниците, защото там е началото на възпитанието на децата.
Алармираме от години, че българската история, култура и духовност се подменят. Истината се променя и децата ни растат с тази лъжа. Искаме всеки младеж на  18 години да получи културен чек. Това е практика, която в Европа вече съществува. Това е чек с определена сума, която децата и младежите могат да ползват само за културни мероприятия – да си купят книга, да отидат на концерт, да си купят картина. Нека започнем от тях, от тяхното възпитание в читалища и библиотеки, които искаме не само да запазим и съхраним, но да ги развием в модерния свят, да получат дигитализация, за да могат децата ни по съвременен начин да имат достъп до това образование и култура.

Ще споделя и с вас нещо изключително позитивно. Обикалям цялата страна, не само в тази кампания, а от 5 години не спирам да обикалям България.

Прави ми впечатление едно сериозно възраждане на народното творчество. Почти няма село, в което да няма самодеен състав на възрастни хора, деца, облечени в национални носии, учат национални танци, пеят истинските български песни. Ето това, което тръгва отдолу трябва да ни стимулира да продължим да го развиваме.

Искаме да намалим ДДС на книгите и на 9% и бяхме част от този процес в парламента, за да станат те по-достъпни. Да може всеки човек, дори с малката заплата или пенсия, да си купи книга.

Искаме в българското радио да има квота, в която влиза излъчване на българска музика. 

Предвиждаме да стимулираме със специални фондове в бюджета съвременните изкуства. Това е Фонд „Съвременна българска литература“, Фонд „Българско кино“, Фонд „Българска музика“, Фонд „Опазване на културното наследство“. Това са целеви програми в бюджета, които залагаме за финансиране на тези сфери.

Смяната на досегашния модел на управление включва и промяна към културата, духовността и българските традиции. Дори това е най-съществената част от промяната. Трудно се вдига духовността на един народ, вярата му в неговите стойности и ценности и уважението към неговите духовни водачи, които сте вие – културните дейци.

Бих искала да ви предам тази вяра. Вярвайте, че нещата ще бъдат по-добри и вие ще сте хората, които ще стоите на пиедестала в България като нейни духовни водачи".