В началото на седмицата Веселин Марешки се обяви за производство в България на ваксини срещу коронавируса, по технология на патентовани чужди образци. Той подчерта, че страната има нужния производствен и експертен ресурс.

Политическите опоненти на ВОЛЯ и набедени експерти побързаха да обявят това предложение като популизъм и през последните дни се надпреварваха да обясняват защо според тях е невъзможно. На този фон, премиерът Борисов направи изненадваща визита в "Биовет" - Разград и обяви, че фармацевтичната база може да произвежда по 7 000 ваксини дневно.

По този повод лидерът на ВОЛЯ коментира: „Не за първи път излизаме с прагматични предложения, които по-късно се възприемат от правителството. Ако сега това се случва, само защото сме оперативни и даваме работещи решения, то в следващия мандат ще се случва и защото ще имаме толкова депутати, че ще се налага да се съобразяват с всичките ни политики в подкрепа на хората.

Сега важното е да се разбере защо трябва да има местно производство на ваксини. Това е въпрос на национална сигурност. Дори , ако предприятието е чужда собственост, то щом е в България, пак имаме думата. Вижте какво става в ЕС.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че може да се спре износа на ваксини от фабриките на територията на ЕС, докато производителите не изпълнят договорените квоти. Така че, както при лекарствата, така и във всяка друга индустрия, производството е независимост.”

В международен план все повече бедни държави настояват за организиране на местно производство на ваксини по чужд лиценз, тъй като изглежда, че докато бъдат задоволени нуждите на развитите страни, населението на икономически по-слабите ще бъде изоставено на милостта на заразата. 

Това прави диспута за местни производства по чужд патент една от най-актуалните теми в международната политика.