Стана известно решението на Върховния административен съд по делото на 7 големите вериги срещу бензиностанциите на Марешки. Веригите имаха претенция за дъмпинг и продажба под себестойност.

След почти 4 години на всякакви атаки срещу него от опонентите му съдът отсече, че цените са реални.

Самият Марешки предпочита определението „справедливи“ и продължава да е трън в петата на „картела“, който обаче, според КЗК, не съществува у нас.

Решението на съда идва в много деликатен момент, когато големите вериги повсеместно прескочиха психологическата граница от 2 лева за литър.

На този фон Веселин Марешки заяви: „Цените могат и трябва да са под 2 лева. В историята няма стойност на петрола, която определя цена на дребно над 2 лева. Камо ли 2,60 лв. Никой в България няма да види цена на гориво започваща с „2“, ако Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ е част от следващото управление.” 

Тази заявка е подкрепена с най-интересния политически ход през текущата кампания, който стана популярен като „Договорът Марешки“. Това е лично споразумение с всеки гражданин за достъп до справедливи цени на горивата. В него българите имат само права, без задължения.

Решението на ВАС е лоша новина за някои от политическите опоненти на Патриотичната коалиция, които изглежда се надяваха да ползват делото като инструмент за противодействие на силната кампания, която правят ВОЛЯ и НФСБ.

Любопитното в случая е, че има ясен бизнес и политически интерес да се попречи на Марешки да доведе докрай това, което е започнал, но сякаш вече духът от бутилката вече е изтърван.

Българите масово подписват договора и подкрепят приоритетите на Патриотичната коалиция – не само за безплатните лекарства за ученици и пенсионери, но най-вече за реални цени на горивата. Защото именно те влияят най-много върху стандарта на живот в страната.

„Договорът Марешки“ бе атакуван пред ЦИК, но опитът за събарянето му не сполучи. Остава открит въпросът, ако един политик може да превърне обещаното в договорено, защо другите не го правят?!