"За мен е чест да застана до такъв отбор, който обединява и млади, и опитни хора. Хора с различни професии – лекари, учители, инженери, земеделски производители, културни дейци. Това показва, че обединението и съединението наистина ни прави силни, и може би не случайно сте избрали залата на Съединението, но още повече се радвам, че във вашите редици има представители на нашите коалиционни партньори, на гражданските сдружения, които се обединихме и вече сме шестнадесет и чакаме нови попълнения", това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Пловдив.



Ето какво още сподели Нинова:

Във времена на разделение, на омраза, на агресия ние даваме добрия пример на обединяване, на съединяване, на съмишленици и в обща кауза. Днес имаме една задача: да кажем със самочувствие три истини.

Първата истина е за промяната. Промяната не започна преди месец-два, не започна дори миналото лято с протестите. Промяната започна преди 4 години. Започна от нас. В момента, в който отказахме да станем част от досегашния модел. Режимът на Борисов ни слагаше етикети. И когато бяхме при хората, и им избиваха животните, и когато бяхме в наводнените села и градове ни сложиха етикет „заплаха за националната сигурност“.

Един известен пловдивчанин-гербер от трибуната на парламента ни пращаше в Сибир. А когато се разровихме в корупцията в строителството – строителни машини блокираха столицата в протест срещу опозицията. Мисля, че българската политическа история не помни такъв факт – протест срещу опозицията, а не срещу властта. И ние през всички тези години последователно и неотклонно следвахме своята линия. Казвам го, защото днес новородили се политически субекти, присвоили си името „партии на промяната и на протеста“, си позволяват да ни наричат статукво.

Не можем да приемем тази подмяна на истината. И зарад нашите членове и симпатизанти, и заради многото смели българи, които ни подкрепяха и не се страхуваха да казват истината, и да вървим заедно.

Промяната започна от нас, каквото и да говорят днес. Кажете го със самочувствие, защото е факт.

Втората истина, която трябва да произнесем на глас днес е, че за краткия период от лятото досега многото появили се политически субекти свиха знамената на революцията. И тихичко започнаха да присядат до модела. Едни от тях се отказаха от мажоритарните избори, други се отказаха от преизчисляване на пенсиите и „на косъм“ блокираха нашето предложение в 45-ия парламент това да стане факт. Трети забравиха за лодката до „Росенец“ и от вчера протягат ръка към ДПС за правителство.

Единствено БСП, единствено ние през този кратък период на този парламент останахме последователни, твърди, принципни – каквото казахме, изпълнихме. Обещано-изпълнено. Нека това е втората истина, с която да отидем при хората.

И третата. Може би най-важната. Днес в началото на тази кампания отново във всички студия се поставя въпросът: „Кой с кого?“. Първият въпрос е „Кой с кого ще прави коалиция и ще управлява?“. Това не бива да е първият въпрос. Първият въпрос е друг: „Кой какво иска и може да направи?“. И едва след това с кого ще го прави. И нека да кажем третата истина: Единствено БСП имаме цялостен план за управление на България. Имаме цялостен план за доразграждане на този модел, но и за създаване на нова, справедлива и социална България.

Ние не просто не работим „на парче“, не мислим „на парче“ и не правим политика „на парче“.

Да, ние имаме своята програма за съдебна реформа. Да, ние имаме своето виждане за промяна на изборната система. Но не е само това, защото ние имаме своята програма за икономика, за социална политика, за земеделие, за транспорт, за екология, за култура и образование. Това е третата истина. Каквото и да говорят – фактите говорят най-добре. Цялостна програма за управление.

И понеже сме на територията на Пловдив-град и Пловдив-област ще си позволя само две неща да кажа от тази програма. В листата от младите имаме изпълнителен директор на най-голямата може би борса за плодове и зеленчуци в областта. Аз съм сигурна, че на тази борса по-голяма част от това, което продават и купуваме е чужда стока. И затова ще кажа няколко думи от програмата ни за земеделието.

Искаме да знаем всяка политическа сила, която претендира за властта какво мисли да прави в областта на земеделието, защото ние сме ясни, последователни и категорични: таван на субсидиите, преразпределение на по-голямата част от субсидиите към български плодове и зеленчуци, мляко и месо, защото българската земя може да храни българския народ. Възстановяване на „Напоителни системи“, пряк достъп на зеленчуковите производителите до пазари и тържища, и скъсяване на веригата за доставка, грижа за българската храна в големите търговски вериги, но не само на думи, а с действия. Държавна помощ за малкия и средния производител.

Ще се обърна и към културните дейци, защото в листата имаме и представители на културата и образованието, защото Пловдив излъчва стабилност в областта на културата, като център на културата. Дойде ли някой от другите партии да каже какво ще направи в тази сфера? За нас е ясно – 1% от БВП ще отива за култура. Държавата ще се грижи за читалища и библиотеки. Ние ще създадем фондове за сценични и изобразителни изкуства, българска литература, българска музика. Където ще се развива българската култура, а вие дейците на културата ще се чувствате истинските носители на българщината. Няма да бъдете унижавани с ниското заплащане и пренебрежението към вас. Разбира се, това е само част от програмата на БСП.

Дадох само тези два примера, но се обръщам към нашите водачи, членове на листите, към вас – нашите екипи в тази кампания: нека стигнем до най-малкото населено място, нека погледнем честно хората в очите и да им кажем тези три истини: какви бяхме в последните 4 години – истинска, твърда, последователна, категорична, принципна опозиция, която не се купува и не се пречупва. Какви бяхме в последните месеци – продължихме по същия начин. Каквото казахме – това направихме.

И какви сме в бъдеще – ясната и конкретна, отново принципна и последователна лява алтернатива за България. Истината е нашата гаранция за победата на 11-ти.

Пожелавам победа на всички ви от сърце и най-вече на България.

На добър час успех!