Пловдивчанин блокира една от машините за гласуване в секция, намираща се в  СУ „Патриарх Евтимий”, съобщава TrafficNews.  

Гласоподавателят е напуснал сградата, без да извърши операциите на машината и без да се подпише в списъците.

Мъжът е избрал на машината, че ще гласува и за президент, и за народно събрание. Вкарал  картата в машината, след което преосмислил и  без да гласува, бяга от училището. Междувременно си взима от комисията личната карта и не се подписва в книжата.

Машината останала блокирана, тъй като картата била вътре и гласуването не е завършено. Членовете на СИК обаче реагирали светкавично и се обадили на фирмата, която поддържа машините. След инструкциите по телефон, апаратурата е била възстановена и в крайна сметка изборният ден продължил.

Проблеми с машините за гласуване са констатирани в две секции под тепетата. Гласуването в 63-та секция в СУ "Свети Седмочисленици" в Тракия спря временно. Причината – повреда на  двете машини. В момента се очаква решение на ЦИК, но най-вероятно гласуването ще продължи с бюлетини.

Тази сутрин проблем е имало и с машината  в 41-та секция в ОУ "Христо Ботев", но техник е отстранил повредата и гласуването с нея продължава.

Куриозен случай беляза изборния ден и в София. Жена е изяла разписката си след като е гласувала машинно.  
Жена изяде разписката си, след като гласува

Спокойно преминава изборният ден към този момент. 3.35% е избирателна активност в изборите за народно събрание в Пловдив към 9 часа тази сутрин. Малко по-висока е тази за президент и вицепрезидент – 3.44%.

До 9:00 са гласували най-много в район "Южен" - над 5%, "Централен" - 3,9%, "Западен: над 3%, "Северен" 2,6, "Тракия" около 2,5% и с най-ниска избирателна активност е район "Източен" - 1,7%.