Ще дадем нашата оценка на изборите. Видяхме множество нарушения за пореден път. Такива са резултатите и ние трябва да ги приемем. Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„БСП претърпя тежка загуба на тези избори. Целите, които си поставихме да сме първа политическа сила, не се сбъднаха. Голямата цел, която си поставихме – да се разбие модела на ГЕРБ, е на път да се изпълни“, отчете той.

„Логично е да очакваме промяната да се случи. Ние няма да подкрепяме кабинет на ГЕРБ под никаква форма“, категорични са от левицата.

На въпрос къде сбъркахте, Зафиров отговори: „Като че ли БСП свърши цялата работа по разобличаване на модела ГЕРБ, а други партии се възползваха. Сега не е време да се търси отговорност, а да се търсят решения.

Оставката на изпълнителното бюро е един морален акт. Г-жа Нинова също даде заявка, че поема отговорност. Натискът върху председателя е неоснователен. Крайно безотговорно би било да обезглавим партията, когато предстоят важни месеци. Всеки ще си понесе отговорността“, подчерта Зафиров.

„Резултатът, който БСП получи е същия както преди седем години. Сега хората, които са най-гласовити тогава бяха отговорни. Важно е по какъв път ще поеме партията. БСП може да изпадне в една ситуация в търсене на вини и реваншизъм. В самата партия няма особено напрежение.

Невъзможността в БСП да обясним реформата, която проведохме за скъсване с определени зависимости, беше представена погрешно. Тази реформа не бе достатъчно добре от симпатизантите ни. Очевидно това беше грешка“.

„БПС няма проблем с президента. Няма нещо по-логично да застане зад негова кандидатура. Партията беше мобилизирана за спечелване на парламентарните избори“, каза зам.-председателят на БСП.

„Разговорите за коалиция тепърва предстоят. Всички партии работят, за да сменим модела ГЕРБ. Не затваряме вратата към всички партии, различни от ГЕРБ“, обявяват от БСП.